DIPTYQUE @ Calpe Gallery

21 ianuarie – 08 februarie 2014

Curator Cristian SIDA

DIPTYQUE curator Cristian SIDA, Calpe gallery Timisoara

Cristian-Sida-(3) Cristian-Sida-(2)Expoziţia ”DIPTYQUE” reuneşte lucrări realizate de către grupul de artişti franco-români pe perioada rezidenţei de la Gentioux, din Masivul Central, tabăra în care Cristian Sida a fost invitat permanent şi organizator al grupului de artişti români, şi o selecţie de lucrări realizate de către masteranzii şi doctoranzii Facultaţii de Artă din Timişoara pe perioada rezidenţei de la Mericourt, din nordul Franţei. Mericourt şi Gentioux au în comun faptul ca acolo s-au dat cele mai aprige lupte in Primul Război Mondial, astfel că rezidenţele s-au derulat având ca temă absurditatea războiului. Municipalitatea din Mericourt a iniţiat un proiect cultural/social sub deviza ”Maudite soit la guerre”(Blestemat fie războiul).

În acest an 2014, în care se împlinesc 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, Cristian Sida este invitat de catre primarul oraşului Mericourt, Domnul Bernard BAUDE, să realizeze o lucrare de 20 de metri, pe aceasta temă, pentru Primaria Mericourt. Lucrarea va fi realizată pe 20 de panouri de aluminiu şi va fi amplasată iniţial în faţa Primăriei, ulterior ea fiind instalată în sala de şedinţe.

La Calpe Gallery vor expune artişti din zona Masivului Central, respectiv oraşul Aubusson (pe vremuri capitala tapiseriei) Claude FETIS, Alain BRODSKI, Martine BRODSKI, Pierre MARESCAU, studenţi în anii ’60 ai celebrilor Roger Bissiere şi Alfred Manessier la Beaux arts de Paris. Din nordul Franţei respectiv Mericourt şi Arras, vor expune, Richard MARCZINIAK (preşedintele AIAP, Asociaţia Internaţională a Artiştilor din Palier), Samir SFAXI, Gopal DAGNOGO (Paris) şi Ludovic WACHE. Artiştii români prezenţi în expoziţia ”Diptyque” sunt: Cristian SIDA, Horia BOJIN, Călin BELOESCU, Dana CONSTANTIN şi Vică Tilă ADORIAN, Velciov NICOLAE,  Livia MATEIAS, Iancu GEORGIANA, Marius JURCA, majoritatea cadre didactice sau masteranzi/doctoranzi ai Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara, instituţie care a iniţiat un parteneriat cu municipalitatea din Mericourt în primăvara anului 2013.

Tabăra de creaţie de la Gentioux a fost iniţiată în urmă cu 5 ani de către Asociaţia A.I.A.P. şi cunoscutul artist francez Henri CUECO, unul dintre reprezentanţii de seamă ai generaţiei

’68 şi membru al mişcării ”Figuraţia narativă” alături de Vladimir VELICOVIK, Jacques MONORY sau Jan VOSS.

 

”DIPTYQUE” la Calpe Gallery se deschide marţi, 21 ianuarie 2014, ora 18.

Vor prezenta curatorul expoziţiei – artistul Cristian Sida şi scriitorul Robert Şerban.

Orar marţi – vineri 15 – 19, sâmbătă 11 – 15.