tranzit.ro/Cluj vă invită la expoziţia grupului artistic:
Société Réaliste
intitulată
Universal Anthem
Vernisaj: Joi, 12. decembrie, ora 19:00
Str. Brassai Sámuel, nr. 5, Cluj-Napoca
Curator: Attila Tordai – S.
În cooperare cu programatorul Frédéric Mauclère, Société Réaliste a creat un soft cu ajutorul căruia se poate calcula linia melodică medie pentru orice fişier audio sau muzică digitală în format MIDI. În proiectul Universal Anthem, artiştii au pus laolaltă imnurile celor 193 de țări membre ale Națiunilor Unite şi au obţinut media melodică a acestora.
Este cunoscut faptul că deși ONU este o organizație născută din unirea națiunilor potrivit numelui său, ea nu are totuși un imn care să exceadă imaginea și definirea de sine a statelor care o alcătuiesc. Dacă ne gândim bine, ar fi dificil să cântăm năzuința înfăptuirii universalității atâta timp cât în imnurile lor statele membre formulează tocmai diferențele ce le deosebesc de celelalte națiuni sau state. De aceea, compunerea unui imn comun, care să salveze aspirațiile naționale particulare, este sortit eșecului. Programul software operează o depăşire mecanică a acestor diferenţe ideologice şi descompune pe rând fiecare din aceste imnuri. Imnul universal, obţinut astfel, conține toate imnurile statelor membre, fiind redat de algoritmi mecanici, nefiind posibil de interpretat de către oameni pe instrumente traditionale.
În spațiul de expoziție tranzit.ro/Cluj, membrii orchestrei Agile (dirijor: Dalma Lidia Kovács), cu ajutorul compozitoarei Cora Miron, vor încerca, totuși, să citească şi să interpreteze acest imn universal. În cadrul expoziției, pe lângă imnul universal interpretat și prezentat de către orchestră, participanții vor putea vedea și notele muzicale ale compoziției pentru fiecare instrument în parte.
Colectivul artistic Société Réaliste a fost fondat în 2004 de Gróf Ferenc (1972) și Jean-Baptiste Naudy (n. 1982). Universal Anthem face parte din proiectul de cercetare tematică intitulat Culturel States, care studiază procesele continue de îndepărtare – apropiere dintre entitățile politice și domeniile culturale, în paralel cu multitudinea relațiilor construcțiilor culturale. Universal Anthem a fost prezentat pentru prima dată de către Société Réaliste în expoziția “Thelema of Nations” la Galerie Jérôme Poggi din Paris.
Din anul 2012, colectivului Société Réaliste a prezentat expoziția “empire, state, building” la MNAC (București) si Muzeul Ludwig (Budapesta) , precum și diverse expoziții personale la New York (“A rough guide to Hell”, P!), Atena (“The Shape of Orders to Come”, Salon de Vortex), Varșovia (“Komfortkampf, Lokal 30) și Paris (“Thelema of Nations”, Galerie Jérôme Poggi; “Monotopia”, Galerie Michel Rein). În 2013, grupul a participat de asemenea la numeroase expoziții și proiecte collective în Aachen, Budapesta, Bruxelles, Chennai, Cluj Napoca, Dresden, Istanbul, Paris, Roma sau Salonic.
partenerul principal al tranzit este ERSTE foundation.
partener media: CriticAtac, Paprika Rádió
Programul Ficțiune, Retorică, Fapte al tranzit.ro a început în 2012 și s-a dezvoltat în cei doi ani care au trecut prin diferite expoziții, ateliere, discuții care au examinat diferite construcții ale realității în privinţa așa-ziselor ei aspecte firești și esențialiste. Primul ciclu de evenimente Ficțiune, Retorică, Fapte a fost lansat odată cu proiectul Statul Cultură şi se încheie cu expoziția Imn Universal a grupului Société Réaliste. Acestea au adus în discuție caracterul efemer, instabil, non-etern, prin urmare construit al unor concepte care generează dezbateri în regiune. Conferința Cultură şi politică a crizei susținută de Boris Buden și G. M. Tamás a problematizat faptul că rolul culturii nu mai îndeplinește o funcție teoretică şi reflexivă, ci una instrumentală și de persuasiune. Nu e loc pentru romi? Romii împinși la margini – din seria de evenimente Pata Rât 2012 – adresează problema discriminării rasiale și a stigmatizării în relație cu un caz particular. Miklós Erhardt, la rândul său, a încercat să arate în expoziţia Instrumental modul în care orice lucru se poate materializa în prezența unui cadru adecvat dacă îi faci un cadru adecvat: juridic ori de altă natură; mai mult, în absenţa unei gândiri critice, discursul naţionalist se poate simţi extrem de confortabil în propria-i retorică. Dinamica generală de grup s-a materializat prin proiectul lui Daniel Knorr Comunitate instantanee. Acesta a arătat printr-o metodă simplă cum se naște comunitatea sau grupul și, în multe privințe, cum se comportă în funcție de parametrii creativităţii. Expoziția lui Elske Rosenfeld intitulată Un Vocabular al gesticii revoluționare (Materiale dintr-o lucrare în desfășurare) a propus o investigaţie în curs despre relaţia dintre revoluţie şi corp, gest şi mişcare.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 decembrie – 20 ianuarie 2014, de luni – vineri între orele 15:00 – 18:00.
Pentru mai multe detalii despre eveniment vă rugăm să scrieţi pe adresa [email protected] sau [email protected]
tranzit.ro/Cluj
Adresa:
str. Brassai Sámuel nr.5, Cluj
www.tranzit.org
www.ro.tranzit.org/en
tel: (+4) 0745 182672
fix: (+4) 0364 148968
Recent Comments