banu_bar_mixt_roBANU BAR MIXT

Banu Cennetoglu si Napoleon Tiron

Vernisaj: Joi, 12 decembrie 2013, ora 19.00

Prezentarea proiectului/artist talk: Joi, 12 decembrie 2013, ora 18.00

Distilare live: 19.30

Perioada: 12 decembrie 2013 – 2 februarie 2014

Salonul de proiecte are placerea sa va invite la o expozitie care ii reuneste pe artistii Banu Cennetoglu si Napoleon Tiron. Miza principala a acestei expozitii este o cercetare artistica ce are ca subiect un tip de practica umana cvasi-ubicua, relativ comuna, dar prea putin investigata si analizata în sfera artei contemporane. Raspunzand invitatiei Salonului de proiecte de a realiza o lucrare noua, Banu Cennetoglu a ales sa parcurga teritoriul Romaniei pentru a acumula o „biblioteca de spirite” – diverse tipuri de bautura artizanala obtinute prin procesul de distilare a fructelor – arhiva care va creste odata cu cartografierile viitoare si colectarea de mostre de pe cuprinsul altor teritorii si zone geografice. Bautura alcoolica artizanala – care in alte contexte economice e ingradita de reglemetari stricte, fiind considerata o activitate eminamente clandestina – e produsa la scara larga în Romania si e distribuita cu precadere in afara circuitului economic oficial. Fenomen greu de controlat si aproape imposibil de stopat, prezentand o varietate incredibila de denumiri si moduri de fabricare chiar si in interiorul unor regiuni limitate ca intindere, bauturile alcoolice artizanale sunt raspandite la scara globala.

Proiectul cumulativ al lui Banu Cennetoglu isi afla asadar prima materializare in arhiva pe care ea si-a propus sa o realizeze cu ocazia calatoriei ei în Romania, intentia ei fiind aceea de a continua acest demers, care, mai mult decat un simplu act de cartografiere si colectare, deschide un camp nesfarsit de directii de reflectie ce iau in calcul clivajele economice si sociale, contradictiile inerente procesului de modernizare în spatiile urbane si rurale, raporturile interumane in interiorul comunitatilor, etc. Procesul de „esantionare” si clasificare a unor obiecte/produse/situatii care nu sunt prinse în mod obisnuit in cadrul unor sisteme riguroase de indexare reprezinta o particularitate a practicii lui Banu Cennetoglu. Ea le semnaleaza prezenta si concepe posibilitati noi de identificare si distributie a acestor elemente care scapa atentiei curente, indicand existenta unor moduri diferite de constructie a cunoasterii si de perceptie a realitatii.         

Discutia programata inaintea vernisajului, sustinuta de Banu Cennetoglu, Marian Dumitru (cel care a acompanit-o pe Cennetoglu in calatoria ei) si Napoleon Tiron, va aduce lamuriri suplimentare privind desfasurarea acestui proiect artistic, insistand asupra elementelor contextuale care particularizeaza productia de tuica si multiplele ei derivatii pe teritoriul Romaniei. Arhiva construita de Banu Cennetoglu pe criterii subiective – ea ghidandu-se in calatoria ei dupa diverse repere culturale ce i-au marcat traseul, fara a respinge aportul hazardului in ducerea la bun sfarsit a acestei sarcini autoimpuse – este completata de o demonstratie la fata locului a procesului de dubla distilare pe care o va realiza Napoleon Tiron. Astfel, in interiorul spatiului expozitional, publicul va avea ocazia sa deguste un produs realizat special cu aceasta ocazie si, mai ales, sa acorde atentie transformarii „magice” – de la fruct, la „spirit” si apoi la fluidul lichid care patrunde în corpul uman – transformare care se produce prin intermediul „artei distilarii”, pentru a prelua celebra formulare a lui John French care a dat titlul unui tratat de secol XVII consacrat distilarii. Nu doar distilarea propriu-zisa este cea care va capta atenția, ci si modul în care ea va fi pusă în practica – instalația artizanala utilizata in cadrul acestui proces, construita si intrebuintata de Napoleon Tiron, si faptul ca aceasta activitate rezoneaza cu personalitatea si felul lui de a concepe actul artistic.

Banu Cennetoglu traieste si lucreaza la Istanbul. Expozitii personale: Banu Cennetoglu – Guilty feet have got no rhythm, Kusthalle Basel (2011), Sample Sale BC 2010, Rodeo Gallery, Istanbul (2010). A participat in numeroase expozitii colective printre care Giving Form to the Impatience of Liberty, WKV Stuttgart (2013), Bienala D-0 ARK Underground, Bosnia si Herzegovina (2013) – ambele cu Yasemin Ozcan, Second Exhibition, ARTER, Istanbul (2011), Manifesta 8, Murcia (2010); Bienala de la Berlin (2008) – cu Philippine Hoegen. In 2009 a reprezentat Turcia la Bienala de la Venetia impreuna cu Ahmet Ogut. Banu Cennetoglu conduce la Istanbul un spatiu de arta dedicat cartilor de artist – BAS.

Napoleon Tiron traieste si lucreaza la Bucuresti. A studiat sculptura la Institutul de Arta „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti unde a fost ulterior si profesor. Intre expozitiile personale le amintim pe cele de la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Naţional Brukenthal (2012), Galeria Calina, Timisoara (2012), Sala Dalles (1986), Galeria Simeza, Bucureşti (1976). In 1988 a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia. A participat la numeroase expozitii de grup in tara si strainatate.

Salonul de proiecte si-a inceput activitatea in 2011 si este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru ce beneficiaza de sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se focalizeaza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg. Din echipa Salonului de proiecte mai fac parte Dana Andrei si Stefan Sava.