HungaRomânisme – HungaRomagyarázatok și Centrul Cultural al Republicii Ungare prezintă expoziția ”Rece sus tăiat”

david

Inspirate de multiculturalismul clujean și multe conversații bilingve, HungaRomânisme – HungaRomagyarázatok sunt expresii și ziceri culese din folclorul maghiar și român, explicate de Alexandra Damian, traduse de Sugár Teodor Dávid și vizualizate iscusit de George Rosu, Dungi, k., PotopCUTĂRICĂ, Vasile de la Mîţa cu î din i, Aaron Balázs, Annabella Orosz, Adrian SerghieAndrei Nicolescu’s ImaginationMau. Illustration și Alexandra Iliescu.

Din ilustrații interetnice, HungaRomânismele cuplului mixt stabilit în Cluj –  Alexandra Damian (Iași) și Sugár Teodor Dávid (Sfântu Gheorghe) au devenit rapid un pretext de conversație internaută între maghiari și români, reușind din ce în ce mai mult să șteargă cu „buretele umorului” problemele, cel puțin din mediul online, ale comunicării dintre maghiari și români.

A cincea expoziție a proiectului, care marchează 9 luni de la înființare își propune o abordare interactivă a umorului bilingv și pune întrebarea – cum ar arăta Like & Share, transpuse din online în viața reală?
“Cuburile interetnice” vor încerca să transforme o pagină de Facebook într-o expoziție unde Like & Share nu vor fi altceva decât unelte palpabile ale aprecierii privitorului.

Ilustrațiile pot fi vizualizate la adresa https://www.facebook.com/hungarom

”Șeful Pâine”, ”Ciobanul de suflet” sau ”Domnul Tobă” sunt doar câteva dintre personajele care vă așteaptă la vernisaj marți, 3 decembrie, ora 19:00, la Centrul Cultural al Republicii Ungare. Strada Gina Patrichi (fostă Orlando) nr. 8, Sector 1, București.

Exponatele au fost realizate cu sprijinul Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului 2015 și Departamentul de Relații Interetnice