Fascinaţia Meşteşugului este un proiect independent creat de Matei Pleşa, tânăr videograf din Cluj-Napoca, alături de Brînduşa Inocan şi Emanuil Iova. Ei şi-au propus să realizeze o serie de documentare video, motivaţionale despre pasiune, perseverenţă, meşteşug şi continuitate.

fascinatia mestesugului (1)

Proiectul îşi doreşte să motiveze oameni, să spună poveşti de viaţă mai mult decât impresionante, căci, sunt unele cuvinte, fapte sau lucruri care pot să marcheze. De asemenea, Fascinaţia Meşteşugului îşi doreşte să susţină şi să motiveze atât tradiţionalii meşteşugari, cât şi tinerii creativi care pun pasiune şi entuziasm în fiecare obiect pe care îl realizează.

Seria de documentare continuă cu prezentarea lingurarului Mark Tudose. Mark a venit din Bucureşti la Sighişoara să ne spună poveşti, nu orice fel de poveşti, ci despre noroc, dragoste, înţelepciune, frumuseţe, putere şi siguranţă. Poveştile lui nu sunt scrise, ci sunt sculptate în lemn, iar pe măsură ce îi asculţi povestea, ea prinde forma unei linguri. Fiecare lingură are pe coadă sculptat un simbol căruia îi este atribuită o poveste tradiţională românească, fie că este vorba despre înţelepciune reprezentată de simbolul bufniţei, despre putere reprezentată de simbolul şarpelui sau despre noroc reprezentat de simbolul berzei.

A început să sculpteze în cetatea din Sighişoara, sub privirile trecătorilor, dar poveştile sale îi determinau pe trecători să se oprească, să asculte şi să cumpere mai mult decât o simplă lingură. Acum, Mark are propriul site cu povești şi o galerie de arta în Sighişoara. Este cunoscut pe patru continente sub pseudonimul The Spoonman, şi pe bună dreptate, el nu creează doar linguri, ci şi povesti, căci “orice lucru din lumea asta care nu are o poveste este neterminat, este incomplet”

Următorul documentar va apărea în luna decembrie 2013, până atunci Fascinaţia Meşteşugului vă invită să le lăsaţi recomandările voastre pe site sau pe pagina de facebook.

fascinatia mestesugului (2)

Făcând un lucru din plăcere şi pasiune, la un moment dat, practic, nu simţi că munceşti. O faci, pur şi simplu.” Mark Tudose