Radu Afrim, Cating @ Galeria Calina, TimisoaraGaleria Calina are plăcerea să prezinte expoziţia de fotografie a regizorului Radu Afrim.

Vernisajul miercuri, 16 octombrie 2013, de la ora 18.

CASTING

‘Când stă mai mult prin Ardeal’ regizorul Radu Afrim ‘scrie şi face fotografie’. Dacă un spectacol AFRIM este o garanţie a succesului de public şi de critică, fotografia AFRIM este de la început condiţionată de o altfel de lume. Poate fi lumea lui Giorgio de Chirico. ‘Ce-as putea să iubesc mai mult decât enigma’, consideră Chirico, iar ‘când oferi emoţie, scapi de ‘teroarea explicaţiei’, consideră Afrim.

Această tranşare acut contemporană te duce cu gândul la David Lynch. Poate fi lumea lui Lynch cu zile banale de vară, cu atmosfera aproape arcadiană, cu parabole despre instrainare şi insingurare, cu frumuseţe tăioasă, cu reconstituiri seci de muzeu, cu proteste poetice şi compoziţii extravagante.

Om de teatru obişnuit cu efemerul Afrim are o vizualitate crudă. Misterul fotografiilor sale nu mulţumeşte pe toată lumea. Afrim foloseşte genurile tradiţionale: peisaje, naturi statice, nuduri, portrete; are un focus precis şi o lumină rece de studio. Lumea AFRIM reţine sentimente interzise. În statement-ul lui de artă alege consistenţa abordării, dar şi o retorică personală de tipul ‘mă face unic pe mine’. Apanajul public, preluat din teatru este folosit mereu pentru cel mai seducător instantaneu. Afrim opreşte prezentul, ori face prezentul ultimativ livrând istoriei momentul perfect. Lumea AFRIM este un mix paradoxal de claritate, austeritate şi conţinut neinhibant.

Stilul este foarte important pentru Afrim. ‘Dacă nu ai stil degeaba declari că ai atitudine’, consideră Afrim. Imaginile radicale îşi asumă mereu o anume eleganţă. Există o sensibilitate clasică. Există o energie compresată. Există o excentricitate puternică. Există aluzii la corpul uman care încurajează interpretarea sexuala. Există un sens de provocare / excitare latentă.

Există lumea AFRIM care are conţinut şi susţinere în contemporaneitate.

Liviana Dan

Radu Afrim, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, s-a născut la Beclean, judetul Bistriţa-Năsăud. Absolvent al Universităţii  Babeş-Bolyai din Cluj, Facultăţile de Litere şi Teatru. În 2006 şi 2007 i se decernează  premiul UNITER . În 2008 la Avignon, primeşte premiul Coup de Coeur de la Presse, iar în 2009 premiul Europa Culture. Tot în 2009, piesa Boala Familiei M ,sub regie proprie, este inclusă în sezonul teatrului Odeon de la Paris

Expoziţia va fi deschisă intre 16 octombrie şi 7 noiembrie 2013, de luni până vineri între 10 şi 18, sâmbăta între 11 şi 15.

Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane.
Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021