Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul de Artă la Moldovei și în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova și Muzeul Județean de Artă Prahova ”Ion Ionescu-Quintus”, organizează Expoziția Retrospectiva Bienalei de Gravură Contemporană ”Iosif Iser” Ploiești.
Expoziția este constituită din lucrări reprezentative selectate din cele 9 ediții desfășurate până în prezent ale Bienalei Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Iser“. Bienala Internaţională de Gravură Contemporană„Iosif Iser“ se află în 2013 la cea de-a X-a ediţie. Istoricul acestei prestigioase manifestări derulate sub egida Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ porneşte de la personalitatea pictorului, desenatorului şi gravorului Iosif Iser (1881-1958), unul din artiştii români de mare valoare internaţională şi naţională. În 1993, cu ocazia organizării Retrospectivei de Pictură „Iosif Iser“, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „IonIonescu-Quintus“, prin directoarea sa de atunci, regretatul critic de artă Ruxandra Ionescu, a lansat ideea iniţierii unei bienale în domeniul gravurii. În cadrul celor nouă ediţii desfăşurate până acum (1993 – 1995 – 1997 – 1999 – 2001 – 2005 – 2007 – 2009 – 2011), importanţa manifestării s-a accentuat continuu, atât prin creşterea numărului de participanţi, cât şi prin evoluţia ascendentă, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, a lucrărilor înscrise în concurs. La ediţiile trecute au participat mai bine de 1000 de artişti din România, Republica Moldova, Argentina, Austria, Belarus, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Columbia, Croaţia, Egipt, Finlanda, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovenia, SUA, Thailanda, Turcia, Ucraina etc., au fost expuse mai mult de 3000 de lucrări şi peste 80 de opere premiate au intrat în colecţiile Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“. Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Iser“ este singura manifestare de acest gen din România şi una din puţinele din lume, şi constituie una dintre cele mai interesante modalităţi de cunoaştere a tendinţelor actuale ale gravurii universale. Ea se adresează tuturor artiştilor profesionişti români şi străini interesaţi, indiferent de vârstă, este deschisă tuturor tehnicilor de gravură şi se finalizează printr-o amplă expoziţie. O asemenea reprezentativitate şi geografică, şi din punctul de vedere al tehnicilor (litografie, xilogravură, linogravură, pointe-sèche, aquaforte, aquatinta, mezzotinta, intaglio, serigrafie, relief print, imprimare digitală, gipsografie, timbru sec, monoprint, cyanotype, CAD etc.) permite prezentarea, pentru prima dată în Republica Moldova, a unei panorame mondiale a gravurii.
Deschiderea oficială a expoziției va avea loc pe data de 3 octombrie 2013, ora 15:00, în incinta Muzeul de Artă la Moldovei, Chișinău, str. 31 august, nr.115.
Felicitari organizatorilor Bienalei de gravura „Iosif Iser”pentru succesul remarcabil al acestui eveniment artistic. Imi permit si o completare care evidentiaza pozitionarea gravurii romanesti pe un palier ascendent Exista inca o Bienala de gravura aflata la a IVa editie cea de la Targoviste ( Complexul muzeal „Curtea Domneasca) care poarta numele primului gravor roman, a primului profesor de gravura din Romania, Gabriel Popscu deschizator de drum in zona gravurii dupa Teodor Aman.
Ambele manifestari de anvergura sunt deschise in paralel de aceea urez mult succes si cat mai multi vizitatori.
prof.univ.dr.Suzana Fantanariu-Baia
Felicitari organizatorilor Bienalei de gravura „Iosif Iser” din Ploiesti. Imi permit o completare care pozitioneaza pe un palier ascendent gravura romaneasca si anume ca exista inca o bienala de gravura ”Gabriel Popescu” deschisa in paralel la Targoviste( Complexul muzeal Curtea Domneasca)
Gabriel Popescu a fost primul gravor roman si primul profesor de gravura din Romania, deschizator de drum in zona gravurii dupa Teodor Aman.
Urez mult succes ambelor evenimente artistice.
Prof. univ.dr.Suzana Fântânariu-Baia