Modulab, printr-un proiect finanțat de AFCN, lansează seria de workshopuri SymbioMorfoGenesis în cadrul căruia va fi produsă, în mod colaborativ și open source, prima expoziție românească de design interactiv.
Tinerii artiști, designeri sau arhitecți care sunt interesați de o abordare trans-media in domeniul lor, sunt invitați să participle la workshopurile de design parametric și interactiv organizate de Modulab special pentru ei. Doritorii se pot înscrie până pe data de 7 octombrie 2013 print-un email la adresa [email protected] în care să explice, în câteva rânduri, orientarea lor artistică și motivul pentru care sunt interesați de aceste domenii.
Participarea la workshopuri este gratuită dar sunt încurajate donațiile. Instalațiile care vor fi produse în cadrul workshopurilor vor fi finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul constă în organizarea a trei workshopuri de design parametric, design interactiv și fabricație digitală pentru tinerii artiști/designeri/arhitecți din România, pe fondul unei slabe reprezentări a acestor domenii în programele școlare, în condițiile în care acestea sunt mainstream la nivel internațional. În urma celor trei workshopuri, participanții vor produce o serie de instalații interactive cu sprijinul tutorilor Modulab și a invitaților lor (specialiști în design parametric, programare, processing etc.).
Scopul proiectului este nu doar producerea instalațiilor în sine, ci și acela de a activa un grup de tineri creativi dornici să experimenteze noile tehnologii, să le pună la dispoziție know-how și apoi să îi coordoneze, în cel de-al treilea workshop, sa produca lucrari pentru o expozitie de instalatii interactive. Atelierele îsi propun sa faca designul interactiv si fabricatia digitala accesibile unui grup de tineri/ studenti artisti, designeri, arhitecti si cei care opereaza în industriile creative sa îi ajute sa se împrieteneasca cu tehnologia si sa depaseasca blocajele cu care majoritatea non-programator si non-inginerilor se confrunta.
Tema workshopurilor, SymbioMorfoGenesis, face trimitere la simbioză (între om și tehnologie, între diferite tipuri de tehnologii și între oameni, prin intermediul tehnologiei) iar demersul conceptual se configurează în jurul fenomenelor de simbiogeneză (apariția a noi tipuri de forme de viață ca urmare a simbiozei îndelungate a unor organisme) și co-evoluție (felul în care simbionții își influențează, reciproc, traseul evolutiv), pe care le vom explora, la nivel metaforic, în diferitele tipuri de interacțiuni la care se pretează tehnologia.
Proiectul “Seria de interactivitate Modulab” în cadrul căruia se va realiza expoziția Symbiomorphogenesis este finanțat de Administrația fondului cultural național (AFCN).
Program:
Workshop-ul introductiv cu echipa de tutori și invitați speciali: 20 – 23 septembrie 2013
Workshop introductiv pentru participanți: 14– 17 octombrie
Workshop fabricație instalații interactive: 21 – 24 octombrie
Pentru a vă înscrie la seria de workshopuri Modulab, puteți trimite un e-mail la adresa [email protected] până la data de 1 octombrie.
Modulab este o platformă inter-disciplinară trans-media care promovează cercetarea și dezvoltarea noilor metode și tehnologii de exprimare umană în cadrul artei și industriilor creative, dar și la nivel de hobby. În acest sens, Modulab oferă consultanță artiștilor, designerilor, arhitecților, creativilor din agențiile de advertising etc. în orice probleme care implică soluții tehnice și organizează workshopuri și evenimente în acest scop. În același timp, laboratorul are un program continuu de cercetare și experimentare in-house, producând, în ultimii cinci ani, o serie de instalații care au la bază soluții inovative din punct de vedere tehnologic.
Paul Popescu, artist trans-media, a realizat o serie de instalații interactive pentru festivaluri de artă new media locale și internaționale (CyNet Art – Dresda, Germania 2008; Piksel – Bremen, Norvegia, 2011, Bienala de Arhitectură de la Veneția, 2012), a realizat instalațiile media pentru Pavilionul României de la bienala de Arhitectură Veneția în 2012, inventator (a fost inclus în lista celor mai creativi 100 de români, 100towatch.ro). În perioada 2008/2009, Paul a fost coordonator de programe în cadrul media lab-ului MNAC. Este fondator Modulab, primul laborator de artă și inovație trans-media din București, ce se dezvoltă pe patru direcții principale: educație (workshopuri, ateliere și cursuri), artă new media, inovație tehnologică și cercetare teoretică.
Andrei Răducanu este absolvent al Universității de arhitectură “Ion Mincu” București, și al Dessau Institute of Architecture (sub tutela lui Neil Leach). Împreună cu Irina Bogdan și Tudor Cosmatu au format grupul T_A_I (Technology_Architecture_Innovation), legați de interesele comune în domeniul designului digital, software și programare. În prezent este doctorand al Universității Politehnică cu o lucrare de cercetare în structuri metalice optimizate algoritmic. A organizat și susținut până în prezent cinci workshopuri de design parametric și arhitectură generativă.
Andrei Ivănescu – arhitect/designer din Bucuresti, absolvent al Facultății de Arhitectură Ion Mincu. S-a format ca designer de scenografii, instalatii artistice, amenajări, grafică și publicitate. Ca arhitect, a lucrat pentru Coop-Himmelb(l)au (Viena), ONL [ Kas Oosterhuis- Ilona Lenard] (Rotterdam) si Igloo Architecture (Bucuresti). Dupa numeroase participări la conferințe si workshopuri de design computational (Smart Geometry, AAG – Advanced Architectural Geometry etc), a co-fondat workshopul Santa’s Digital Workshop Bucuresti 2011, pavând calea către o comunitate de design computațional în România. În prezent, lucrează independent ca designer/architect, iar comunitatea s-a materializat în proiectul “Grădinița de Grasshopper”, o serie de cursuri și workshopuri dedicate arhitecturii parametrice pentru studenți, profesori și tineri arhitecți din București.
Ilian Virgil (PhD) creează roboți autonomi, modelează inteligențe artificiale și predă la Facultatea de Electronică și Telecomunicații (UPB). În paralel îi învață pe cei interesați de arta generatiă și programarea artistică. De asemenea, este de mulți ani un susținător al inovației, sprijinind zeci de proiecte în România și în străinătate.
Recent Comments