Jurnalul unei călătorii spirituale: José Saramago în România
Vineri, 06 septembrie 2013 – Vineri, 27 septembrie 2013
La trei ani de la dispariţia lui José de Sousa Saramago (premiul Nobel, 1998), probabil cel mai însemnat scriitor portughez din ultima jumătate de veac, Institutul Cultural Român de la Lisabona proiectează omagierea sa prin conjugarea a trei evenimente: expoziţia pictorului Laurenţiu Midvichi, intitulată „Studii despre orbire“, conferinţa „Memória de Saramago“ de Mioara Caragea şi o expoziţie de grafică de carte, curatoriată de Bogdan-Alexandru Stănescu, directorul colecţiei „Biblioteca Polirom“.
Primul eveniment se va concretiza în data de 6 septembrie, prin expunerea pe simezele Galeriei Millennium (Rua Augusta, 96, Lisabona) a expoziţiei „Studii despre orbire“. Ultimele două manifestări se vor desfăşura în data de 18 septembrie, la Fundaţia „José Saramago“ şi vor fi patronate de soţia scriitorului şi preşedintă a Fundaţiei, dna Pilar del Rio.
Sensibili mai mult decât alte naţii la vibraţia literaturii, portughezii – a căror zi naţională, nu întâmplător, fixează în memoria colectivă data morţii lui Luís de Camões – vor avea prilejul să intre în contact cu felul în care Saramago a fost şi este perceput în România, cu felul în care romancierul a suscitat imaginaţia unor români de talent, fie ei traducători sau plasticieni.
Laurenţiu Midvichi este autorul expoziţiei „Studii despre orbire“, numită astfel după „Eseu despre orbire“, titlul unuia dintre cele mai faimoase romane ale lui Saramago. Cele 14 tablouri ale expoziţiei sunt special pictate ca omagiu adus premiului Nobel portughez cu ocazia împlinirii a trei ani de la moartea sa.
Pictorul român Laurenţiu Midvichi (n. 1979) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti – Secţia Artă Murală, şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Se bucură de o activitate prodigioasă în domeniul book-design şi este autorul coperţilor seriei de autor José Saramago, publicată de către editura Polirom. A avut 12 expoziţii personale (între care două în Portugalia, la Braga şi la Porto) şi a participat la circa 50 de expoziţii de grup. Este laureat al unui important număr de premii naţionale pentru pictură şi grafică.
Proteic în manifestări şi acoperind o largă paletă stilistică, pictorul s-a arătat interesat, în ultima de vreme, de virtuţile reprezentărilor figurative şi de un clasicism formal, de care se slujeşte pentru ilustrarea anxietăţilor şi rătăcirilor umane, pentru dezvoltarea unor analize ale profunzimilor psihologice. Prezenta lui expoziţie este un dialog cu faimosul text al lui José Saramago, care îi potenţează propriile reflexii despre condiţia omului contemporan, despre refuzul înţelegerii celuilalt, despre toate formele posibile de cecitate, de la cea fizică la cea morală.
Omagiul dedicat scriitorului portughez de către Institutul Cultural Român de la Lisabona în luna septembrie se va încheia în data de 18 septembrie la Fundaţia „José Saramago“ cu o conferinţă a traducătoarei lui José Saramago, dna Mioara Caragea despre aventura şi avatarurile traducerii marelui prozator în româneşte şi cu o expoziţie de grafică de carte, dedicată seriei de autor José Saramago de către editura Polirom. Bogdan-Alexandru Stănescu, director al colecţiei „Biblioteca Polirom“ este curatorul acestei expoziţii de grafică de carte, care va încerca să aducă în faţa publicului lusitan declinarea formelor de book-design prin care au trecut volumele lui Saramago traduse la editura Polirom.
http://www.icr.ro/jurnaluluneicalatoriispiritualejosasaramagoinromania
Fotografii: Virgil Oprina si Laurentiu Midvichi
Recent Comments