Sombrero. Mariachi. Veselie şi o grozavă bucătărie. Telenovele siropoase şi drame furtunoase.

Bunici şi mame care au plâns la Salome şi au iubit-o pe Thalia în rolul Rosalindei, tineri care au râs cu cei de la Rebelde. Pe scurt, Mexicul s-a afişat pe micul ecran într-o manta de sentimentalisme, de pe urma cărora ne-am ales cu o serie de expresii: “ te quiero”, “estoi emarasada”, “  “io no tengo dinero”.

Pe lângă producţiile mexicane pe care le-am urmărit pe micul ecran, la cinema am avut parte de filme hollywoodiene care portretizau Mexicul rău famat, printr-o serie de stereotipuri deja bine cunoscute despre narco-traficanţii mexicani lipsiţi de scrupule, despre imigranţii puşi pe fărădelegi, sau despre sărăcia lucie din care au scăpat pentru visul american. Aproape invariabil, fiecare cursă de maşini nebunească, fiecare urmărire şi schimburi de foc  periculos, se termină la final de film cu o explozie fulminantă şi prinderea răufăcătorilor.

Ca o alternativă la toate aceste imagini distorsionate, vă invităm să vedeţi pe marele ecran un thriller  mexican autentic: Heli, în regia lui Amat Escalante.

  • Amat Escalante, unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani, distins anul acesta cu Premiul pentru regie la Cannes, vine pentru prima dată în România, la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 – 31 octombrie 2013, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și CinemaPRO din București
  • Controversatul Heli va deschide Les Films de Cannes à Bucarest pe 25 octombrie
  • Din 8 noiembrie 2013 filmul Heli va fi difuzat în cinematografele din toată țara

HELI.poster2 Regizorul Amat Escalante se află printre alţi regizori mexicani care au cucerit publicul şi presa internaţională. Acum câţiva ani, doi regizori mexicani au alertat lumea filmului cu un talent abundent: Alejandro González Iñárritu şi Alfonso Cuarón. Drama urbană “Amores Perros”/ “Iubire şi câini” şi filmul despre adolescenţi “Y tu Mamá También”/ “Şi mama ta la fel!” au marcat o reală explozie în cinematografia contemporană mexicană.

Amat Escalante calcă pe urmele lui Carlos Reygadas, care a luat şi el acelaşi premiu la Cannes pentru cea mai bună regie cu filmul apărut în 2012: „ Post Tenebras Lux”. Se arată ca fiind o peliculă interesantă ce pe alocuri se aseamănă cu atmosfera lui Las von Trier. Reygadas, unul dintre cei mai renumiţi regizori mexicani, l-a sprijinit pe Escalante încă de la primul film „ Sangre/Sânge” şi inclusiv Heli a fost editat în studiourile sale timp de 5 luni. Heli este ultima producţie mexicană care a stârnit o paletă de critici internaţionale!

Heli este un thriller de un realism cutremurător şi printre degete vei vedea cu groază o poveste sumbră. Heli este un băiat din Mexic, care duce o viaţă obişnuită, într-o familie normală. Viaţa lui se schimbă radical după ce sora lui, Estela, se îndrăgosteşte. Ea îşi trăieşte prima ei poveste de dragoste împreună un cadet, Beto, ce vrea să fugă cu ea şi să se căsătorească. Dorind o viaţă mai bună, Beto fură droguri, iar din acel moment, firul poveştii se încâlceşte. Încercarea lor de a-şi îndeplini visul face ca familia Estelei să resimtă consecinţele unui conflict de o violenţă devastatoare.

Într-o lume a drogurilor, a corupţiei şi a cruzimii endemice, Heli, încearcă să îşi ţină familia unită şi o ajută din răsputeri pe sora lui, Estela, să înfrunte traumele resimţite.

Scenele de tortură, violenţă şi nuditate extreme sunt greu de digerat, dar arată realitatea aşa cum este ea. Tu ai curajul să o priveşti ?

Vino să vezi filmul lui Amat Escalante care a zguduit atât de tare festivalul Cannes 2013 încât a câştigat premiul pentru cea mai bună regie!

 

Mai multe detalii despre filmul Heli și Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest găsiţi aici:

https://www.facebook.com/Heli.Filmul

www.filmedefestival.ro

Les Films de Cannes a Bucarest.