Sâmbătă, 21 septembrie, se deschide la Muzeul de Artă din Göteborg expoziţia individuală a artistului şi regizorului Ştefan Constantinescu, ce prezintă trilogia de filme Troleibuzul 92 (2009), Cină în familie (2012) şi Şase peşti mari (2013). Expoziţia este inaugurată de Isabella Nilsson, directorul muzeului, iar curatorul Johan Sjöström va prezenta lucrările, în prezenţa artistului. Expoziţia este organizată în paralel cu participarea României ca ţară invitată de onoare la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg.
Prezentate în contexte artistice internaționale de renume – Troleibuzul 92 a fost prezentat la Pavilionul României de la Bienala de la Veneția în 2009, iar Cină în familie s-a aflat în competiția oficială de scurtmetraje la Cannes în 2012 –, cele trei filme vorbesc despre responsabilitate, moralitate, identitate și relații în Europa contemporană.
Artistul şi regizorul suedez de origine română, Ştefan Constantinescu (n. 1968, România) a absolvit în 1998 Institutul Regal de Artă din Stockholm. A expus intens în Suedia, inclusiv la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, iar în 2009 s-a bucurat de recunoaştere internaţională prin participarea la Bienala de Artă de la Veneţia. În cele trei filme se regăsesc concentrate teme recurente în opera lui Ştefan Constantinescu. Prin reprezentarea acţiunilor şi alegerilor individuale, artistul cercetează scene cotidiene prin prisma unor concepte precum lipsa de empatie, egoism, alienare şi agresivitate pe diferite nivele.
În Troleibuzul 92 (8 min, Romania, 2009), pasagerii dintr-un troleibuz bucureştean devin involuntar ascultătorii unei conversaţiei telefonice în care un bărbat îşi ameninţă soţia cu moartea. Cină în familie (15 min, Suedia, 2012) se desfăşoară în apartamentul ordonat şi steril al familiei Christiansson din Göteborg şi descrie momentul în care imaginea familiei perfecte este pe punctul de a se destrăma. În Şase peşti mari (14 min, Suedia, 2013) doi studenţi suedezi aflaţi cu bursă în România se confruntă cu o dilemă morală atunci când vecinul lor le oferă o plasă cu şase peşti vii.
Filmele sunt prezentate în trei săli de cinema special construite în sala de expoziție a Muzeului de Artă din Göteborg de către Alex Axinte, unul dintre membrii biroului de arhitectură studioBASAR, care a făcut, printre altele, şi designul Pavilionului României la Bienala de Artă de la Veneţia din 2009. Prin această formă de prezentare expoziţia artistului Ştefan Constantinescu evidenţiază şi problematizează interesul tot mai mare al artiştilor pentru sălile de cinema, ca loc de întâlnire între public şi artă. Lucrările de artă video sunt concepute atât ca proiecţii de film, cât şi ca instalaţii în expoziţii, sunt prezentate în festivaluri şi au diferite modalităţi de distribuţie.
Pentru această expoziţie Muzeul de Artă din Göteborg a tipărit un catalog ilustrat în limbile engleză şi suedeză care cuprinde un text semnat de criticul român Simina Neagu.
Expoziţia este realizată de Muzeul de Artă din Göteborg, cu sprijinul Wallenstam, Fondului Anna Ahrenberg, Institutului Cultural Român de la Stockholm şi Iapsis – Programul suedez de rezidenţe artistice. Expoziţia este deschisă până pe data de 2 februarie 2014.
Photo credit: Ștefan Constantinescu, cadru din Șase pești mari, 2013
Recent Comments