ImboldNativ_ziua1-04Asociația Culturală Imbold pune ţara la cale şi adună laolaltă timp de trei zile artişti care au ca sursă de inspiraţie folclorul şi tradiţiile autentice româneşti. Aşa că, între 20 și 22 septembrie petrecem împreună Sărbătoarea folclorului la primul festival dichisit de arte cu inspirație folclorică Imbold Nativ.

Imbold Nativ va începe în straie de sărbătoare vineri, 20 septembrie, la ora 20:00, la Palatul Știrbei cu vernisajul expoziției „Spirit pe plai” – curator Cristian Vasile (IGU) – unde Sorin Onișor, Bogdan Comanescu, Dragoş Mălăescu, Dan Dinu, Cătălin Georgescu, Cătălin Oprițescu, Mihai Ștețcu, Luiza Boldeanu, Daniel Vrăbioiu,  Ioan Bălăşanu, George Popescu şi Andreea Săsăran și-au unit forțele artistice și au surprins nativul într-o colecție românească de pus în ramă.

ImboldNativ_ziua1-05 (1)Designerii Caiverzipepereți, Una ca Luna, Iutta, Woodbenice, Woodyo, Ziurel, Dizainăr, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Culture-Soup, Lanaa, Getic ne vor arăta câte un preview din colecţia lor pentru Imbold Nativ.

David Sandu va ţine un workshop de bijuterie contemporană cu motive tradiționale românești la ora 20:30, iar Fundaţia Dala ne arată un moment din Historia X printr-o instalaţie audio-video.  Prima zi de festival vom degusta vin de sărbătoare de la Vincon, şi  vom dănţui şi vom cânta alături de Maria Răducanu care ne dă o lecţie de muzică fină românească.

 

Imbold Nativ ajunge sâmbătă, 21 septembrie, la ora 14:00, pe tărâmul Acuarela, acolo unde va curge must şi vin de toate soiurile pentru mesenii cu dare de mână și cu poftă pentru licori alese.  În satul Imbold de la Acuarela, designerii vin cu colecţii de seamă începând cu ora 14:00, iar gastronomia românească îşi spune cuvântul la ceaun în curte. Aşa că, ne ghiftuim sănătos la un workshop de gastronomie românească și petrecem împreună spre seară cu un mix folcloric contemporan de la Karpov not Kasparov şi mergem într-o călătorie în folclorul românesc de la secolul al XVIII-lea până în prezent Corul Sound (dirijor Voicu Popescu).

ImboldNativ_ziua2-03 (2)Aici, ilustrația e la mare căutare într-o expoziție „Căpița Collective”și pune la bătaie folclor remixat de tinerii artiști contemporani: Aitch, Andrei Argaetic, Andra Badea, Buzu Ana Andronic, Cătălin Lartist, Claudiu Ciobanu, Cosmin Sandu, Cutărică, George Roşu, Ioana Şopov, Kitră, Loreta Isac, Matei Branea, Melania Bărbulescu, Paula Rusu,Pisica Pătrată, Saddo, Simona Simpson, Victor Fota.

Și cum basmele se termină cu bine în a treia zi, duminică, 22 septembrie, începem la ora 14:00 cu mare adunare în satul Imbold din GrădinAcuarela. În sat se va dănțui cu fericire la Sărbătoarea Mustului, acompaniați de muzicanți de seamă si bucate alese. Mergem cu adunarea fotografică acolo, strângem negustori de seamă din lumea design-ului românesc, iar meșterii olari și tâmplari vin să ne învețe taine meșteșugărești.

ImboldNativ_ziua3-01Festivalul Imbold Nativ se încheie în Club Colectiv duminică, de la ora  22:00, cu un concert-dezbatere despre folclor cu un preview la noul album Subcarpați. Iar Matze, Danaga, Argatuși K-lu vor da ce au mai românesc pe scenă unde Bean este maestru de ceremonii.

Organizatori: Imbold, Asociatia Culturala, Acuarela

Design și strategie: Hello Menthol
Asociația Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și, în special, a artelor vizuale, din România. Festivalul Imbold Nativ își dorește să readucă în lumină adevăratele valori tradiționale cu ajutorul  reinterpretării și adaptării folclorului la conștiința contemporană în cadrul a șase secțiuni: muzică, design de obiect şi vestimentar, fotografie, ilustraţie și gastronomie.

Parteneri: F 64, Casa Vrancea, Comoara Pivnitei, Asociatia Culturala Oblica, Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage, The Public Advisors, Natural Born Digital, Printoteca, Green Revolution, Fundatia Dala, Materie Cenusie, Centrul Cultural Cartisoara

Parteneri media: All Hollow, Vice, Sapte Seri, Modernism.ro, Feeder.ro, Metropotam.ro, Decat o Revista, HipMag, WebCultura.ro, Port.ro, TATAIA, sub25.ro, Orasul meu, Artclue.net, DecosiEco.ro, Cooperativa Urbana, Inspired, Veiozaarte.ro, Gingergroup.ro, IqAds, Zeppelin, Clubul Presei Transatlantice, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Radio Prodiaspora