AJUNS LA PRABUSIRE. Un contact strident cu Timon Botez

(COME TO CRASH. A Strident Encounter with Timon Botez)

Instalatie de arta si sunet

Galeria de arta contemporana si design GALATECA

Duminica, 1 septembrie, 18:30, 2013

 

Invitation-Timon-Botez-@-GalatecaL1110660-2Timon-BotezNYTestTimon-Botez-fDuminica 1 septembrie, orele 18:30, Galateca va invita la vernisajul expozitiei “AJUNS LA PRABUSIRE. Un contact strident cu Timon Botez’, o instalatie de arta si sunet. Cu aceasta manifestare Galateca participa ca galerie de arta partenera EBienale, bienala internationala de arta contemporana asociata festivalului Festivalul Enescu.

Lucrarea este o instalatie de sunet contextuala si efemera semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce porneste de la ideea ca obiectele, prin greutatea si forma lor, au un sunet inerent. “Cand un obiect este proiectat in aer, valul de energie care colapseaza in spatele acestuia genereaza un vid. Aceasta scurta cavitate produce un sunet, oferindu-i obiectului o voce” ne impartaseste Timon Botez. Proiectul combina noile tehnologii digitale cu o serie de structuri din lemn intr-un aranjament vizual si senzorial ce duce cu gandul la o orchestra virtuala.

 

Proiectul porneste de la reactia fizica dintre un obiect si atmosfera  inconjuratoare. Inspirat din legea a treia a lui Newton, care prevede ca “pentru fiecare forta exista o reactie egala ca marime și directie, dar in sens contrar”, instalatia se joaca in jurul relatiei dintre forma si forta. Multe din lucrarile lui Timon Botez exploreaza simfonia sunetului capturat in formele din lemn ce actioneaza ca niste interpreti. Transpunerea senzatiei in forma si textura este o provocare pe care Timon o abordează cu fiecare instalație.

 

AJUNS LA PRABUSIRE este a treia instalatie-orchestra de mari dimensiuni a artistului Timon Botez. Instalatia sa anterioara “Argument Infinit” a fost expusa in 2012 in orasul industrial si falimentar Detroit din SUA, in timp ce “LYDUR” a fost gazduita de Centrul Norvegian de Design si Arhitectura din Oslo, Norvegia in 2010. Botez locuieste si lucreaza din 2013 in Oslo dupa ce a studiat si lucrat timp de16 ani cumulat in Londra, Boston si New York.

Timon Botez investigheaza relatia om-masina, interacțiunea individiului si efectele sale cu mediul tehnologic. Deseori lucrarile sale poarta amprenta sunetului transformat de indicatorul urban. Atras si inspirat de abstractul limbajului propriu miscarii dadaiste, dar si de zgomotul futurismului, el transpune experienta personala in instalatie, in care sunetul este factor primar.

Cu aceasta manifestare, Galateca continua seria proiectelor dedicate artei contemporane, promovand limbaje artististice inedite si facilitand intalnirea publicului cu diverse forme de arta.

 

‘EBienale’ este bienala internationala de arta contemporana a Festivalului si Concursului International George Enescu, deschisa artistilor si curatorilor romani si straini. EBienale asteapta un public divers si international de peste 4000 de vizitatori pe zi, in perioada 1-28 septembrie (un public cumulat de peste 100 000 vizitatori).

In 2013 EBienale se va extinde in afara spatiului Salii Palatului ce a gazduit editia din 2011, pregatind publicului o experienta noua prin experimente instalatie si light-design in prima gradina-instalatie a Festivalului Enescu, in parcul Salii Palatului, al Ateneului Roman si in spatiile galeriilor de arta-partenere.

Galeria Galateca. O galerie de arta aplicata. Un proiect in evolutie, a carui radacina s-a ancorat in traditia spatiului gazda: Biblioteca Centrala Universitara CAROL I. A plecat de la CARTE si am ajuns la C’ARTE. A pornit de la cuvantul tiparit si doreste sa ajunga la cele mai noi forme de comunicare in arta. Am pornit de la ideea de a crea un loc viu si de a activa un spatiu ideal pozitionat in cea mai frumoasa piata a Capitalei, in sensul experimentarilor continue si multidisciplinare. La GALATECA relatia dintre privitor si creatia artistica isi va castiga intaietatea vis–a–vis de expunerea clasica si impersonala a operei de arta. Desi foarte tanara in peisajul spatiilor culturale, Galeria Galateca a reusit sa se plaseze pe harta nationala si internationala prin proiectele de design si arta contemporana inedite. Astfel a avut deja trei colaborari internationale, prima pe 8 mai intr-un eveniment unic, Hierogamie,  cu participarea a 5 parfumieri internationali,  a doua cu renumitul artist britanic Simon Henwood si a treia cu artistul romano-norvegian Timon Botez. Galateca este un proiect care alatura artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare care isi propun sa dezvolte expozitii de arta aplicata, arta multimedia, un gallery shop cu totul nou pentru peisajul autohton si … experiente culturale pop-up, in care se consuma arta si companie selecta. In 2013 Galateca este galerie partenera EBienale, bienala de arta contemporana si design asociata Festivalului International de Muzica George Enescu.

Parteneri media :

 • ArtClue
 •  Hipmag
 • Senso tv
 • Modernism
 • Designist
 • The Seeders Report
 • Radio Guerilla
 • Radio Romania Cultural
 • TV City
 • Absolutely Fabulous
 • Forbes
 • All Hollow

Parteneri

 • Crama  Atelier M1
 • Club Control