Expoziţia ‘Grădina cu îngeri’ a cunoscutei artiste Silvia Radu, sculptor şi pictor de mare talent, este deschisă la Palatul Mogoşoaia.

Expoziţia cuprinde peisaje inedite din Vama Veche datând din anii 80-90, numeroase sculpturi în porţelan, bronz, gips, icoane în argint şi bronz, toate întruchipări ale bucuriei artistei de a se împărtăşi din frumuseţea spirituală a lumii, pe care, aşa cum aprecia istoricul de artă Doina Mândru, directorul Centrului cultural Palatele Brâncoveneşti, ‘o revelează curajos, într-un context  tot mai confuz în valori şi mai superficial în expresie, ceea ce înseamnă o probă de înaltă conştiinţă şi măiestrie artistică’.

În cuvântul de prezentare a expoziţiei, Dan Hăulică, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, a vorbit despre parcursul artistic al Silviei Radu, de la bucuria solară la valorile de perenitate a credinţei, de tipul de dăruire exemplar al artistei, de curajul ei, nu numai artistic, dar şi civic.

‘Omul, ca o plantă singulară, avându-şi spre înalt, în cer, rădăcinile. La o asemenea sublimă imposibilitate mă face să visez grădina cu îngeri îndrăznită de Silvia Radu’, a mărturisit Dan Hăulică.

Cunoscutul critic de artă are o frumoasă apreciere pentru arta Silviei Radu şi în textul de prezentare din catalogul expoziţiei. ‘Silvia Radu nu pictează şi nu sculptează niciodată după vreun flasc îndemn livresc. Lucrurile care se impun reprezentării sunt pentru ea indiscutabil necesare, de ordinul unei aprige constrângeri. Între fiinţele de foc subtil care foşnesc, înaripate în azur, şi florile grădinilor ei, prietena noastră s-a priceput să deretice cărări ce se vădesc robust prielnice, bune pentru a păşi sănătos, cu o îndrăzneală îndurătoare şi dreaptă’.

Silvia Radu a mărturisit că, prin tot ceea ce face, încearcă să-i convingă pe oameni să se bucure. ‘Suntem creştini şi cred că acesta este cel mai bun motiv să ne bucurăm. Asta vreau să spun prin tot ceea ce fac. Să ascultăm ceea ce ne cere Hristos. Odată ce El a Înviat, avem numai motive de bucurie’, a îndemnat artista.

Grădina Silviei Radu îşi are deschise porţile, pentru cei care vor să păşească pe aleile sale pentru întâlnirea cu îngerii şi cu bucuria de culoare, până la 2 iulie.

Silvia Radu, sculptor şi pictor de mare talent, o personalitate de prim rang a artei plastice româneşti, s-a remarcat prin lucrările sale calde şi luminoase, prin îngerii săi cu aripi imense şi florile în culori paradisiace cu care uimeşte şi, în acelaşi timp, bucură ochiul şi sufletul privitorului.

Silvia Radu s-a născut în satul Pătroaia /Dâmboviţa/, la 30 iunie 1935. Este absolventă a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti, în 1960. A avut numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi peste hotare. A expus la Bienala de la Veneţia în 1979, în 1989 a avut o amplă retrospectivă la Sala Dalles din Bucureşti, iar în 1998 participă la expoziţia de la Muzeul Mucsarnok din Budapesta, organizată de Sorin Dumitrescu. În 2003 a expus la Muzeul de Artă din Cluj, împreună cu soţul său, Vasile Gorduz, iar în 2006 la Muzeul de Artă din Constanţa. În 2010 are expoziţie personală la Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar în 2011, împreună cu Vasile Gorduz, expune la Muzeul de Artă din Chişinău.

Printre lucrările monumentale ale artistei Silvia Radu pot fi amintite – ‘Legenda Meşterului Manole’ din Parcul Herăstrău, Bucureşti, Statuia Sfântului Gheorghe din Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, Statuia comemorativă pentru eroii neamului din satul Potlogeni.

Este deţinătoare a numeroase premii şi distincţii. În anul 2003 obţine, împreună cu Vasile Gorduz, Premiul Prometheus, Opera Omnia, oferit de Fundaţia Anonimul.

sursa: AGERPRES