Szabolcs VERES, Turcu, oil on canvas, 24 x 18 cm, 2013

 

Dan Maciuca, Morbid pound, 50x70cm, oil on canvas, 2009

 

Zsolt BERSZAN, Untitled, oil on canvas, 200x200cm, 2013

 

István BETUKER, Neighbor 7, oil on canvas, 90×60 cm, 2011

BÁZIS contemporary art space

Berlin, Moosdorfstrasse 7-9

 

“MUTATIONS”

 

artiști:

Zsolt BERSZÁN

István BETUKER

Dan MĂCIUCĂ

Szabolcs VERES

 

Detalii eveniment:

Vernisaj: 12 iulie 2013, 19.00

Adresa: Moosdorfstrasse 7-9, Berlin

 

Artistul nu este un creator al culturii, scrie Gottfried Benn, ci un mutant care sfidează sistemul raţional şi umanist al culturii. Expoziţia artiştilor Zsolt Berszán, Dan Măciucă, Szabolcs Veres şi István Betuker înseamnă o provocare în acest sens, dat fiind năzuinţa lucrărilor expuse de „iritare” artistică a concepţiei umaniste cu privire la reprezentarea omului. În acest context pictura nu este doar un exerciţiu conceptual sau un joc retinal ci redescoperirea unei senzualităţi în care amprentele existenţei culturale şi primare se contopesc în mod inseparabil.

Desenele de grafit ale lui Zsolt Berszán par să continue tradiţia abstracţiei lipsite de fiinţă umană, totodată în aceste spaţii vizuale dezumanizate se pot descoperi urme ale senzualităţii umane în forma unor „reziduuri” vizual-antropologice, de parcă am încerca să reconstituim urmele vieţii omeneşti după un cataclism.

În lucrările artistului Dan Măciucă textura picturii pare să absoarbă, „să captiveze” figura şi universul uman, deoarece straturile masive de vopsea îngreunează posibilităţile decodării scenei vizuale, totuşi scopul nu este o eliminare integrală a reprezentării ci evidenţierea tensiunii între abstract şi figurativ.

Picturile lui Szabolcs Veres recurg la soluţii dezumanizante similare, în avanscenă găsindu-se distorsiuni vizuale şi mutaţii creative ale corpului uman, însă aceste gesturi nu servesc doar o destrucţie ci mai degrabă o recunoaştere: estetica urâtului în cultura noastră vizuală contemporană poate iniţia un proces de reformare a gândirii asupra figurii umane şi poate deveni baza noilor forme ale existenţei postumane.

István Betuker poate fi caracterizat ca cel mai „sentimental” din cei patru artişti, cel puţin în sensul că picturile lui păstrează cel mai clar urmele volatile ale lumii umane. Totuşi această perspectivă e departe de orice armonie, căci figura umană apare de cele mai multe ori ca un fragment şi/sau o formă distorsionată, totodată se simte o consternaţie personală, care conferă un ton dramatic afirmaţiilor picturale.

Dramatismul defineşte întreaga expoziţie dat fiind faptul ca poetica „iritaţiei” nu este un program estetico-ideologic, ci o recunoaştere provenind din confruntarea zilnică între practica artistică şi existenţa umană, este senzaţia unui mutant, care numai prin experienţa alterităţii poate să perceapă cultura umană.

Text de Nemes Z. Márió, filozof (Budapesta)

 

Pentru informații suplimentare:

bazisplatform@gmail.com

www.bazis.ro

Sponsor: AFCN, Perla Harghitei

Parteneri media: Modernism, Artclue