Dincolo de reprezentare: Provocările picturii contemporane
Beyond Representation: Challenges of Contemporary Painting

Michaël Borremans & Frank Demaegd 
În dialog cu / in dialogue with  Maria Rus Bojan & Horea Avram

Joi, 27 Iunie 2013, 18:00h / Thursday June 27th, 6:00pm

Producător / Producer: Florin Ştefan

Spațiu Intact
Fabrica de pensule (Brush Factory)
59-61 Henri Barbusse St., Cluj-Napoca 400616
Romania

La inițiativa Fundației Culturale Intact, curatorii Maria Rus Bojan şi Horea Avram vor purta o dezbatere cu artistul belgian Michaël Borremans şi cu galeristul Frank Demaegd pe tema relevanței picturii figurative în arta contemporană şi a rolului pe care aceasta o joacă în piața de artă şi în instituțiile de profil.

Apreciat pentru viziunea şi îndemânarea sa artistică,  Michaël Borremans a devenit celebru cu pictura sa figurativă care evocă artişti importanți precum Velasquez, Goya, sau Manet. Maturizându-se în plină epocă a apropriaționismului postmodern, Borremans a păstrat ceva din această tactică, vizibilă în modul în care artistul înglobează tradiția picturală într-un mod subversiv.

Dezbaterea va viza aspecte legate de strategiile creative din spatele reprezentării figurative, de rolul jucat de corpul uman în definirea imaginii şi de relevanța actuală a „maeştrilor” ca modele pentru artiştii contemporani. În acelaşi timp, se va discuta despre evoluția şi orientarea pieței de artă şi rolul pe care pictura figurativă îl joacă în instituțiile de artă.

Michaël Borremans este un pictor şi artist video, care traieste şi lucrează în Ghent, Belgia. S-a născut în 1963 în Geraardsbergen, Belgium. În 1996 a absolvit Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Campus St. Lucas, în Ghent. Începând cu anul 2000, artistul este reprezentat de Zeno X Gallery, din Anvers şi din 2001 de galeria David Zwirner din New York.

Frank Demaegd este proprietarul Galeriei Zeno X din Anvers, Belgia. Printre artiştii care sunt reprezentați de această galerie se numără: Luc Tuymans, Marlene Dumas, Raoul De Keyser, Dirk Braeckman, Michaël Borremans, Stan Douglas, Anne-Mie Van Kerckhoven, Mark Manders.

Maria Rus Bojan este curator independent şi expert în artă contemporană care trăieşte şi lucrează la Amsterdam. Conduce MB Art Agency, o platforma flexibilă specializată în consiliere şi cercetare în domeniul artei contemporane.

Horea Avram este istoric de artă, teoretician media, curator şi director artistic al Fundației Culturale IntAct. Este lector invitat al Departamentului de Cinematografie şi Media al Facultății de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Florin Ştefan este artist, curator și art promoter. Este președintele Fundației Culturale
Intact. În prezent este lector la Departamentul de Pictură al Universității de Artă și
Design, Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală Intact Cluj şi MB Art Agency Amsterdam.

Artişti expuşi în galerie / Artists exhibited in the gallery

Corneliu Brudaşcu

Mircea Suciu

Florin Ştefan

Veress Szabolcs

Alin Bozbiciu

Photo: Michaël Borremans, The Angel, 2013, 83 x 71 cm, oil on canvas
Courtesy Zeno X Gallery, Antwerp (BE); Photo: © Peter Cox