Ieri, 19 iunie 2013 s-a lansat PotSiEu.ro, prima platforma online de crowdfunding dedicata exclusiv proiectelor de antreprenoriat social din Romania. Evenimentul a avut loc la The Hub Bucharest, in prezenta a peste 200 de invitati, initiatori si sustinatori de proiecte de antreprenoriat social.

“Am initiat platforma PotSiEu pentru ca am considerat ca este o mare nevoie de a ajuta in mod inteligent si alternativ pe cei care doresc sa intre in antreprenoriat pentru o cauza buna, dar care au o mare piedica in mobilizarea capitalului de inceput” declara Dragos Nicolaescu, initiatorul proiectului. “PotSiEu este singura platforma de crowdfunding care este adresata proiectelor de antreprenoriat cu impact social durabil” adauga acesta.

Prin PotSieu.ro, toti cei care doresc sa sustina un proiect social in care cred o pot face in conditii garantate de siguranta si transparenta. Sustinatorii primesc o recompensa din partea antreprenorului, in functie de suma cu care contribuie, pe niste paliere de sume investite, stabilite anterior. Ei au garantia ca proiectele sunt reale si concretizate, daca se strange suma propusa pentru demararea businessului. Sunt implicati si ajuta la rezolvarea unei probleme de care le pasa din comunitate.

„Daca fiecare roman angajat da un leu pe an, se pot finanta 1.000 de proiecte de antreprenoriat social. Trebuie ca fiecare sa faca ceva, nu sa se planga de ceea ce nu merge. Acesta este de fapt mesajul cel mai important pentru platforma asta, ca noi sa credem in noi si noi sa facem schimbarea” a spus Dragos Nicolaescu in discursul de deschidere a evenimentului.

Cu ocazia lansarii, au fost prezentate primele patru proiecte inscrise in PotSiEu care au inceput sa primeasca finantari pe platforma chiar din seara lansarii. Proiectul cultural De ce taci?” al Univented Theatre, Pavilionul din Intrarea Violoncelui prezentat de Reciclare Creativa, proiectul Iurta Calatoare propus de Incubator 107 si initiativa Bond’n’Bake a asociatiei Hipocampus au organizat ateliere creative si s-au prezentat in fata audientei. Evenimentul de lansare a fost sustinut de partenerii The Hub Bucharest, Recas si Divizia de Film.


Cum functioneaza?

Catalina Azamfirei si Ioana Oprisan formeaza echipa din spatele proiectului PotSiEu.ro si reprezinta Asociatia pentru Proiecte Sociale Sustenabile, initiatoarea platformei. Principiul de functionare al PotSiEu este acela de multifinantare sau crowdfunding. Diferentiatorul esential fata de alte platforme de crowdfunding este acela ca PotSiEu este adresata proiectelor de antreprenoriat sustenabile, cu o componenta durabila, de ajutor social.

Proiectele care se inscriu pe www.potsieu.ro au la dispozitie un instrument de promovare pe care daca il folosesc intens pot mobiliza comunitatea sa ii sprijine. Ei au ocazia sa isi valideze ideea, sa primeasca sugestii din partea clientilor/sustinatorilor, sa o adapteze daca e posibil, sa o promoveze creand deja o baza de clienti, si toate astea cu investitii minime, pornind de la cel mai simplu produs sau serviciu pe care doresc sa il dezvolte prin afacerea lor.

Cand se inscriu in platforma, proiectele se prezinta folosind resursele puse la dispozitie si au o perioada de expunere, timp in care se promoveaza angrenandu-si toate comunitatile (online si offlline). Suma stransa se vireaza catre proiect, dar numai in conditiile in care atinge bugetul initial.

PotSiEu.ro este organizata pe principiul “totul sau nimic”. Daca nu se strange in totalitate suma, banii se vor intoarce la finantatori. In acest fel, tanarul antreprenor isi va testa si valida ideea de business, oferind sustinatorilor sai posibilitatea de a achizitiona produsele/serviciile la un pret de pre-comanda.

Cei care doresc sa sustina un proiect sau altul, intra pe platforma, isi aleg proiectul preferat si forma de recompensa pentru suma investita. Se pot loga folosind conturile sociale iar plata se face, deocamdata, prin sistemul international de plati PayPal urmand ca in curand sa intre in functiune sistemul de plata online si mobile payment.

Mai multe detalii lawww.potsieu.ro

 

Povestea Proiectelor

Intrarea Violoncelului

Proiectul consta in construirea unui pavilion din materiale reciclate, completat cu o gradina de vara, in jurul carora se va construi o comunitate. Una eco-creativa.  Un pavilion construit cu una din problemele societatii noastre – deseurile, amenajat cu arta si drag de creativ, dat în folosul comunitatii.

Sub numele de Intrarea Violoncelului, eco-pavilionul va fi construit din lazi de plastic suprapuse pentru structura de rezistenta, folie de PVC pentru închiderea perimetrala si paleti de lemn pentru baza. Pavilionul este gandit sa functioneze dupa principiile sustenabilitatii pasive: control natural al ventilatiei si temperaturii, control solar si capturarea apelor pluviale. Structura este temporara, cu suport de fundare eco, realizat din nisip si pietris compactat, fara utilizarea betonului, pentru un impact minim asupra terenului.

Este completat de o gradina de vara, amenajata la randul ei eco-creativ, cu materiale naturale, pietris si lemn. Pomii fructiferi plantati de Asociatia 20pentruCungrea, gazonul de la Descult în iarba si separeele de relaxare si socializare dezvoltate de artisti din materiale reciclate, vor veni în completarea spatiul de lucru din interiorul pavilionului.

Va fi un spatiu deschis si accesibil pentru organizarea unor evenimente diverse: activitati educationale, ateliere de reciclare creativa, expozitii si alte activitati socio-culturale. Pe scurt, un centru de educatie eco-creativa unde expresia urbana, artistica si culturala este la ea acasa.

Un proiect al Asociatiei D’Avent, echipa ReciclareCreativa.ro
Pagina Potsieu: http://www.potsieu.ro/view/15/intrarea-violoncelului-

 

Iurta calatoare

Proiectul consta in construirea iurtei calatoare, un cort cu diametrul de 7m, in Vama Veche, pe Dealul Pescariei. Intre 11 iulie si 11 august, va gazdui saptamanal, de joi pana vineri, ateliere pentru toate varstele.

Echipa incubator107 Bucuresti va invita la zmeie, baloane uriase de sapun, gastronomie, tatuaje temporare cu Henna, jonglerie, telepatie, dans scotian si coregrafii de grup, teoria iubirii, pictat pe tricouri, origami, upcycled jewerly, teatru labirint, improvizatie, masaj, tarot, vindecare emotionala, gimnastica energetica, chiromantie, acrobatie, cosite de Cosanzeana, animatie socio-educativa, reflexoterapie si olarit.

Din donatii se va asigura transportul iurtei, a muzicienilor si a echipelor de mesteri din Bucuresti pana în Vama Veche. Mesterii vor locui la gramada în iurta, iar muzicienii vor fi cazati într-un hotel. Daca strangem împreuna 1000 de euro, aducem în Vama o iurta, 35 de mesteri, o trupa, 2 coordonatori, 2 voluntari si 1 fotograf. Si pe tine desigur!

Asta pentru ca vei primi un cadou care te va aduce mai aproape de noi, invitatii la ateliere si nocturne în Vama Veche, ateliere one-one-one în orasul în care esti tu, obiecte faurite de mesterii nostri sau chiar un loc la noi în masina si la 3 nopti petrecute cu noi în iurta.

Un proiect al incubator107

Pagina Potsieu: http://www.potsieu.ro/view/12/iurta-cltoare

 

Bond’d’Bake

Proiectul consta in realizarea cartii de bucate Gateste si te-mprieteneste. Aceasta contureaza mediul propice cresterii copiilor prin întroducerea în cotidian atat a elementelor de dezvoltare personala cat si a artei vizuale. Retete scrise sub forma unor povesti, ghicitori, ilustratii si pagini pentru amintiri sunt cateva dintre ingredientele prin care se prepara reteta dezvoltarii holistice.

Scopul cartii este acela de a stimula relatia parinte-copil provocandu-i sa foloseasca împreuna cartea de bucate interactiva. Gateste si te-mprieteneste este creata într-o maniera prin care copiii devin atrasi de mancare gustoasa si naturala, care este si usor de pregatit. In acelasi timp parintii descopera gusturile copiilor lor, si folosesc într-un mod benefic timpul petrecut impreuna.

Fiecare reteta contine: interactiune cu un parinte/adult (întrebari-cheie, pagina cu amintiri), elemente de stimulare cognitiva (întelegerea retetei, descifrarea ghicitorilor) si îmbogatire creativa (ilustratii, spatii de completat).

Un proiect al Asociatiei Hipocampus

Pagina Potsieu: http://www.potsieu.ro/view/13/bondnbake

 

Proiectul cultural “De ce taci?”

Scopul nostru este sa acordam o sansa teatrului de animatie pentru adulti, printr-un spectacol experiment in care artistii papusari impreuna cu artisti din alte domenii: actorie, scenografie, dans contemporan, multimedia, vor crea un dialog si vor pasi pe teritorii inca neexplorate de catre artistii romani.

Spectacolul “De ce taci?” dezvaluie frumusetea vietii printr-o formula  noua de teatru care aduce impreuna arta teatrului de animatie pentru adulti, dansul contemporan si arta vizuala. Intalniri, atingeri, gesturi, bucurii si tristeti, sunt aduse in fata publicului prin intermediul celor doi protagonisti atat de indragiti, papusa alba, EVA si talentatul dansator, MOMO, dar si prin alte mijloace la fel de surprinzatoare.

Un proiect al Uninvented Theatre

Pagina Potsieu: http://www.potsieu.ro/view/14/proiect-cultural-de-cetaci