„Intr-o tainica dimineata a zilei de 13 Iunie 2013, Ziua Inaltarii Domnului nostru Isus, inainte de revarsatul zorilor, maestra Elena Uţă Chelaru parasea discret aceasta lume. Lume in care dupa aproape 60 de ani de creatie plastica intra definitiv in rindul marilor maestri ai Romaniei.” Studentă stralucită a lui Samuel Műtzner, Catul Bogdan şi a lui Alexandru Ciucurencu ea duce mai departe stindardul de înalt profesionalism al şcolii româneşti de pictură completâdu-l cu o cercetare si dezvoltare plastică originală, care o postează printre maeştrii picturii contemporane europene. Începînd cu anii 70 Elena Uţă Chelaru se documentează, lucrează si expune la Paris şi apoi in marile oraşe ale Italiei, unde obţine numeroase premii şi recunoaştere internaţională. Totul a fost posibil graţie atât profesionalismului şi originalitatii demersului artistic cât şi a unui spirit de autocompetiţie caracteristic luptătorilor înăscuţi”( M.T.Romanescu, revista ATENEU, Bacau, 2010). De Piatra Neamt o leaga poate cei mai frumosi ani ai tineretii scoala si liceul, colegii si prietenii pe care venea des sa-i revada, mai ales cu ocazia expozitiilor personale, organizate la Muzeul de Arta. Si in acest an era programata chiar la deschiderea muzeului o expozitie Elena Uţă Chelaru, expozitie pe care maestra o astepta cu mare interes.
Elena Uţă Chelaru s-a stins din viață

In acest moment, patrimoniul cultural nemtean adaoga alaturi de numele Iuliei Halaucescu si al Simonei Vasiliu Chintila pe cel al Elenei Uță Chelaru, trei prezente feminine de marca ale plasticii din Romania, legate de frumosii ani ai tineretii, petrecuti impreuna la Piatra Neamt.
Iar eu, semnatarul acestor rinduri, am avut norocul sa le cunosc pe toate trei si sa invat mult dintre cele ale meseriei de la ele, dar mai cu seama in calitate de “ucenic”, in anii mei de formare, in atelierul Elenei Uță Chelaru, de la Biserica Amzei din Bucuresti.” – M.T.Romanescu, Bucuresti 14.06.2013
P.S. Inmormintarea a avut loc la Cimitirul Bellu, simbata 15.06.2013, orele 13.00
Recent Comments