A doua ediţie a festivalului internaţional de film Pelicam a avut loc la Tulcea, între 14 și 16 iunie.

“North of the Sun” castiga premiul Pelicam pentru cel mai bun lungmetraj, urmat de “Oil Field” pentru cel mai bun scurtmetraj din cadrul festivalului!

Au fost  proiecţii în premieră naţională ale filmelor documentare din peste 12 ţări, concerte în aer liber, vernisaj de fotografie, workshopuri de specialitate și interactive dar și un program dedicat copiilor.

Concertele în aer liber din cadrul festivalului de film Pelicam  a oferiy ocazia artiștilor precum ROBIN and THE BACKSTABBERS  și  ȘUIE PAPARUDE să urce pentru prima oară pe scena amenajată în centrul orașului Tulcea din Piaţa Civică. Vineri 14 iunie în deschiderea festivalului și duminică 16 iunie în închiderea festivalului cele două trupe au cântat muzică live imediat dupa vizionarea filmelor.

Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii amintim juriul care va delibera filmele aflate în competiţie la cea de-a doua ediţie Pelicam IFF. Acesta este format din 3 nume importante ale industriei cinematografice: ARTUR LIEBHART ( Directorul festivalului de film documentar din Varșovia) celebrul regizor francez JEAN PAUL JAUD și regizorul de documentare romȃn, THOMAS CIULEI cunoscut pentru cele două documentare pe care le-a regizat respectiv „Asta e”, si „Podul de flori”.

Prima zi a festivalului a debutat în centrul cultural Jean Bart, începȃnd cu ora 10:00 unde au fost prezenţi atȃt copiii cȃt și adolescenţii pentru vizionarea celor două filme din secţiunea Panorama, „La clef des champs” ultimul film al regizorului care ne-a minunat cu filmul „Microcosmos” și care de data aceasta prezintă natura prin ochii și imaginaţia celor mici și filmul romȃnesc „Toxic” care ne invită la o prospecţie asupra alimentelor pe care le consumăm.

Tot vineri , pe 14 iunie începȃnd cu ora 19:00 a fost vernisajul de fotografie realizat de celebrul fotojurnalist Sorin Onișor în Casa Avramide. Imediat după vernisaj a avut loc deschiderea oficială a festivalului, în Piaţa Civică unde a fost proiectat filmul „North of the Sun” în regia lui Inge Wegge și Jorn Nyseth Ranum, aflat în competiţie. După această aventură arctică în căutarea celor mai fine valuri ne-am reîntors pe malul Dunării pentru a-i  asculta pe cei de la Robin and the Backstabbers.

Dintre filmele aflate în competitia Pelicam IFF ediţia a II-a pregătite pentru vizionare în cele 3 zile mai amintim „La quete d’inspiration” o ecranizare a pasiunii fotografului Alexander Deschaumes, atras de cruditatea peisajelor sălbatice,  „Village at the end of the world” povestea și puterea comunităţii dintr-un sat cu doar 59 de locuitori, „Fruit Hunters” un documentar cu celebrul actor Bill Pullman despre frenezia oamenilor pentru fructele rare și exotice și filmul  „More than Honey” al celebrului regizor elveţian Markus Imhoff –Ursul de argint la Berlin-  proiectat în prezenţa echipei de filmare. „More than honey” a cȃștigat premiul pentru cel mai bun documentar German Film Awards iar filmul a avut premiera mondială în cadrul competiţiei festivalului de la Toronto în 2012.

A doua ediţie a festivalului de film Pelicam a prezintat și o secţiune specială de scurt-metraje documentare dar și proiecţii ale filmelor în prezenţa invitaţilor speciali precum „Rosia Montana town on the brink” a regizorului german Fabian Daub. Tot în cadrul Pelicam IFF unul dintre membrii juriului Jean-Paul Jaud a prezentat în afara competiţiei ultimul film, „Cu toţii cobai”, documentar premiat în mai multe festivaluri internaţionale.

Programul concertelor în aer liber s-a încheiat duminică, 16 iunie în armonia celor de la Șuie Paparude imediat după decernarea premiilor și proiecţia din centrul cultural Jean Bart a filmului „The End of Time” în regia lui Peter Mettler, un film zguduitor și nemaîntȃlnit ca abordare,  prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Locarno în 2012.

O parte din imaginile filmelor aflate în competiţie se pot vedea chiar în spotul de prezentare Pelicam IFF, ediţia a II-a.

Deosebite au fost și workshopurile susţinute de Keith Partridge despre filmări în condiţii extreme, cel al jurnalistului Stephane Siohan despre realizarea unui webdocumentar, Plimbarea Sonoră susţinută de artista Maria Balabaș, atelierul de organizare comunitară susţinut de asociaţia Vira cȃt și cel de reciclare și reutilizare creativă susţinut de asociaţia Viitor plus.

Festivalul internaţional de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Les Herbes Folles și începȃnd cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, reţeaua internaţională a festivalurilor de film de mediu.

Sponsorul principal al evenimentului: APA NOVA București, o companie VEOLIA. Sponsor PIFF 2013: BRD Societe Generale, Renault.

PIFF 2013 este organizat cu spirjinul Primăriei Municipiului Tulcea și al Centrului Cultural Jean Bart Tulcea și în parteneriat cu Organisation Internationale de la Francophonie –OIF, Ambasada Elveţiei în Romȃnia, Institutul Goethe, Institutul Polonez București, Consiliul Judeţean Tulcea, Institutul de cercetări Eco-Muzeale Tulcea,  Ecocert Romȃnia, Cinelabs Romȃnia, Asociatia Ateliere Fără Frontiere, Independenţa Film, Clorofilm, Asociaţia Vira și Asociaţia Green Renaissance Africa de Sud.

Prezentăm o selecție de fotografii din timpul festivalului: © Julia Beurq, © Pascal Gravot Haeberli, © Lucian Muntean