Ii, design, muzică, limba română și scurtmetraje de la Cannes

Lingvistic, vestimentar, muzical, cinematografic, design: oferta Institutului Cultural Român în Noaptea Institutelor Culturale din acest an va parcurge, de vineri, 14, spre sâmbătă, 15 iunie, un drum întins și divers.

Programul artistic al Nopții de la ICR va fi prefațat, de la ora 18.30, de o lecție demonstrativă de limba română pentru străini, în grădina de pe Aleea Alexandru nr. 38.

La ora 19.30, va avea loc deschiderea expoziției de design de obiect „Made in RO“, organizată în parteneriat cu Designist, în cadrul căreia vor expune artiștii vizuali ArhiDot Design, Lightsquare, Cai verzi pe pereți, Una ca Luna, 11am architects, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Semne cusute și Mândra Chic, Thecraft LAB, Alina Turdean, Culture Soup și Iutta. Toate aceste obiecte de design au fost special create pentru cea de-a doua ediție a targului Made in RO, cu tema „Motive tradiționale in designul contemporan“. Totodată, ICR va găzdui și o expoziție de ii tradiționale românești, aduse de producătorul Simona Antohi (Breaza, jud. Prahova) și de Romanian Label. Toate obiectele expuse vor putea fi achiziționate.

În ultima vreme, ia este tot mai prezentă: tradițională sau reinterpretată de tineri designeri, purtată festiv, „casual” sau „glamour”, expusă la muzeu, în reviste sau pe rețelele de socializare. ICR a inițiat pe 30 mai un concurs literar în parteneriat cu Revista de Povestiri, iar cele mai bune povestiri despre ie vor fi anunțate pe 14 iunie. Câștigătorii vor primi premii de la Bitdefender, Romanian Label, HeartMatesStudio și Editura ICR.

După cromatica iilor, o propunere sonoră: de la ora 21.00, la pianul din Sala Mare a ICR, pianistul Teo Milea le propune vizitatorilor ICR un itinerariu pe clape albe… și negre. Programul va include compoziții proprii de pe albumul „On white… and black keys”, realizat în colaborare cu Andrei Kerestely. „Acest disc mă prezintă în fața publicului, prin cele 7 piese, ca fiind un pianist și compozitor aparținând a două lumi: cea clasică și cea nouă, a secolului XXI”, spune Teo Milea despre primul său album.

Odată cu lăsarea întunericului, cinefilii au posibilitatea de a urmări un maraton de filme scurte: în intervalul 22.30-02.30 vor fi proiectate cele mai recente scurtmetraje românești prezentate la Cannes, reunite într-un grupaj intitulat Romanian Short Waves 2013. Programul cuprinde 18 scurtmetraje semnate de Tudor Cristian Jurgiu (În acvariu, premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, 2013), Eva Pervolovici, Hanno Höfer, Nap Toader, Gheorghe Preda, Igor Cobileanski, Peter Kerek, Dorian Boguţă, Mirona Radu, Andrei Creţulescu, Alina Manolache, Goran Mihailov, Luiza Pârvu, Mihaela Popescu, Anton Groves, Victor Dragomir, Ioana Mischie și Ilinca Neagu. Producţiile au fost prezentate la Festivalul de Film de la Cannes din acest an în secţiunea Romanian Short Corner cu sprijinul Asociației Secvențe (lista filmelor, aici).

Accesul publicului este liber la toate evenimentele Nopții de la ICR.

Ajunsă la cea de-a șaptea ediţie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucureşti. Ca şi la ediţiile trecute, porţile centrelor şi ale institutelor culturale, precum şi ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte întreagă miilor de vizitatori aşteptaţi.

Noaptea Institutelor Culturale 2013 este organizată de 12 centre şi institute culturale aflate sub egida EUNIC – British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, cărora li se vor alătura anul acesta Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Coordonatorul ediției 2013 este Institutul Polonez.

Pe durata evenimentului, Asociaţia Green Revolution va pune la dispoziția doritorilor, fără plată, 50 de biciclete, care vor putea fi împrumutate de la centrul de închiriere situat în parcul Herăstrău. Solicitarea împrumutului unei biciclete se va face la adresa de email: [email protected].