Asociaţia ARCHÉ lansează proiectul Monumente Uitate 2013 – ansambluri nobiliare extraurbane din Banat şi Moldova. 

Continuare a proiectului Monumente Uitate, ce a documentat între 2008 şi 2012 peste 400 de reşedinţe nobiliare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, proiectul de anul acesta doreşte aprofundarea cercetărilor în Banat şi demararea primei campanii de documentare a conacelor şi palatelor din Moldova.

În perioada iunie – august 2013, vor fi cercetate pe teren cca. 200 reşedinţe nobiliare din cele două regiuni istorice, iar toate informaţiile obţinute vor fi accesibile publicului pe platforma Monumente Uitate (monumenteuitate.org).
Pe actualul teritoriu al României, se păstrează astăzi în jur de 1000 de foste reședințe extraurbane ale elitelor locale, datând din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului XX. Acestora li se adaugă alte numeroase reşedinţe dispărute de-a lungul timpului, dar a căror imagine şi istorie se păstrează încă.Reședințele nobiliare extraurbane constituie o componentă aparte a patrimoniului construit național, insuficient cunoscută sau valorificată astăzi. Ilustrând o varietate de stiluri arhitecturale, atât de origine vest-europeană, cât și locală, aceste ansambluri fac parte din vasta reţea de ansambluri nobiliare din bazinul cultural central şi est-european, alături de ansamblurile nobiliare din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Proiectul Monumente Uitate își propune să dezvolte o platformă online care să pună la dispoziţia publicului imagini și informații despre reşedinţele nobiliare din România şi să crească notorietatea acestora în rândul publicului.

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Politehnică din Timișoara – Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași – Facultatea de Arte Frumoase și Design, Ordinul Arhitecților – Filiala TimișoaraParteneri media: Arhitectura, ArhiForum, Cooperativa Tradiţională.

Monumente Uitate este un proiect cultural finanțat de Uniunea Arhitecților din România, prin Fondul Timbrului de Arhitectură. Proiect sprijinit de Gevalco Industrial.