Château de Fontainebleau, situat la 55 de km in sud-estul Parisului, este unul dintre cele mai mari palate regale din Franta.
Initial a fost un vechi castel, in sec XII, al regelui Louis VII. Insa creatorul edificiului pe care il putem vedea in prezent a fost regele François I (1494–1547). Sub indrumarea sa, arhitectul Gilles le Breton a ridicat majoritatea cladirilor, care flancheaza Curtea Ovala, inclusiv Poarta Dorée. Regele i-a invitat de asemenea pe arhitectii Sebastiano Serlio si Leonardo da Vinci.
Galeria François I, cu celebrele fresce si stucatura, create de Rosso Fiorentino intre anii 1522 – 1540, a fost prima si cea mai mare galerie decorata in stil renascentist din Franta.

La sfarsitul sec XVIII, in timpul Revolutiei Franceze, palatul trece printr-o perioada critica, mare parte din mobilierul original fiind vandut. In decursul unui deceniu, Imparatul Napoleon Bonaparte transforma Château de Fontainebleau intr-un simbol al grandori, ca o alternativa la Palatul Versailles.
Din 1981 Château de Fontainebleau face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
In prezent palatul functioneaza ca muzeu. De asemenea in palat isi are sediul Écoles d’Art Américaines.
Expozitia temporara de acum este “Le Roi et l’Artiste – François I et Rosso Fiorentino”, deschisa in perioada 23 martie – 24 iunie 2013.

fotoreportaj Lucian Muntean, 11 mai 2013