Avangarda revizitata. Editia a II-a: AVANGARDA SOVIETICA

Avangarda Europeana in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei 1919-1939

 

Editia a II-a: AVANGARDA SOVIETICA

Miercuri, 29 mai 2013, ora 20.00 – Cinemateca Eforie București

Vineri, 31 mai, ora 20.00 – Cinemateca Eforie

Bucuresti, Str. Eforie, Nr. 2

Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei a lansat, incepand cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de dinainte si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Prima editie a proiectului, in numar sase sesiuni, a cuprins avangarda cinematografica franceza.

 

Artisti: Serghei M. Eisenstein, Vladimir Maiakovski, Dziga Vertov

Concept si viziune curatoriala: Igor Mocanu

Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Film a Romaniei

 

Geografic sau geopolitic vorbind, in mod cert, avangarda cinematografica sovietica nu are prea multe lucruri in comun cu cea europeana, insa la fel de cert este si faptul ca fara aceasta, europenismul avangardei cinematografice occidentale ar fi aratat radical diferit. In decursul unui deceniu, filmul sovietic de avangarda, acuzat de „formalism” in deceniile ce-i vor urma de catre critica realist-socialista, parcurge vertiginos drumul de la fictiunea oarecum traditionala, clasica, in care povestea si actorii sunt sclavii aparatului inregistrator, ca in cazul peliculei lui Maiakovski, trecand prin experimentul video gandit ca insert dramatic la teatrul Proletkultului din Moscova, cum este Jurnalul… regizat de Eisenstein, si pana la docufitionul experimental practicat de Vertov si echipa lui, in care personajul principal este aparatul de filmat fata in fata cu orasul, cu lumea. Influenta si insemnatatea avangardei cinematografice sovietice pentru avangarda europeana a fost destul de mult discutata pentru a nu le mai relua si aici. Mai interesant ni se pare traseul pe care au trebuit sa il parcurga aceste pelicule pentru a fi difuzate in Romania de pana la nationalizarea productiei cinematografice din 1948. Se stie ca avangarda romana a urmarit indeaproape tribulatiile omoloagei moscovite ori sanktpetersburgheze, exista de-a lungul seriilor si colectiilor de reviste avangardiste o cantitate consistenta de texte de interpretare a filmelor avangardei sovietice. „Contimporanul”, „Integral”, „Unu”, „Meridiane” sau, mai ales, „Orizont”, amintesc prompt fiecare noua productie. Filmele avangardei sovietice, mai exact, comertul cu pelicule prin contact direct cu URSS era descurajat la Bucuresti, precum si la Paris, cinefilia artistilor croindu-si astfel drum catre acestea via Berlin! Astfel, copiile pariziano-berlineze ale avangardei sovietice ajungeau si la publicul bucurestean. Dupa 1950 si odata cu infiintarea ANFR, filmul sovietic va abandona linia de tranzit, patrunzand direct in sala de cinema de la Bucuresti, insa atunci va fi fost tarziu, caci mare parte dintre principalii actori ai scenei avangardiste sovietice vor fi fost deja exterminati la ordinele lui Stalin.

 

Jurnalul-lui-Glumov

Sesiunea I:

DOMNISOARA SI HULIGANUL / BARISNEA I HULIGAN

URSS, 1918, a/n, mut, Fictiune

R. Vladimir Maiakovski, Evghenii Slavinski

S. Edmondo de Amicis, Vladimir Maiakovski

Imagine: Evghenii Slavinski

Producator: Vladimir Egorov

Cu: Vladimir Maiakovski, Aleksandra Rebikova, Feodor Dunaev

 

JURNALUL LUI GLUMOV / DNEVNIK GLUMOVA

URSS, 1923, a/n, mut, Fictiune, Film experimental

R. Serghei M. Eisenstein

Imagine: Boris Frantisson

Cu: Grigorii Aleksandrov, Aleksandr Antonov, Serghei M. Eisenstein, Mihail Gomorov, Junior Inkijinov, Vera Muzikant, Ivan Piriev, Maksim Strauh, Vera Ianukova, Ivan Iazikanov

 

OMUL CU APARATUL DE FILMAT / CELOVEK S KINOAPPARATOM

URSS, 1929, Documentar, Film experimental

R. Dziga Vertov

S. Dziga Vertov

Imagine: Mihail Kaufman, Gleb Troianski

M. Dziga Vertov

Editor: Elizaveta Svilova

Muzica: Pierre Henry, Nigel Humberstone, Konstantin Listov, Michael Nyman