Simon Henwood

Henwood Library – Din dragoste de carte si arte

16 mai – 16 iunie

Galeria de arta contemporana si design Galateca

Joi, 16 mai, la Galateca a avut loc vernisajul artistului britanic Simon Henwood – ”Henwood Library – Din dragoste de carte si de arte”. Conceputa sub forma unei biblioteci personale a artistului, expozitia se focuseaza pe proiectul de suflet al acestuia, editura Henwood Library, pornita din dragostea sa pentru carti si arta. Sunt expune lucrari care reflecta diversitatea practicilor sale artistice: pictura, desen, fotografii si carti bibliophile, animatii, videoclipuri artistice, instalatii si noile media.

Expozitia marcheaza o premiera, Galateca devenind avanpost al conceptului  Henwood Library. Prin aceasta a doua colaborare cu artisti recunoscuti in intreaga lume, Galateca se pozitioneaza in randul centrelor culturale de arta contemporana internationala.

”Henwood Library – Din dragoste de carte si de arte”, intr-o scenografie inedita, prezinta peste 50 de  lucrari ale artistului care a expus in ultimii 25 de ani in cele mai renumite galerii ale lumii  MOMA (NYC), UCLA Hammer Museum (LA)  sau Galerie Sophie Sheideker (Paris).

Lucrarile sale impresioneaza prin “modul simplu si sincer de a-si reprezenta personajele cu atentie la detaliile fotografice, dar, de asemenea, cu o preocupare evidenta in capturarea individualitatii și personalitatii fiecarui personaj”, asa cum marturiseste si criticul de arta new-yorkez Raphael Rubinstein.

Titluri precum „Edward Gorey in Color”, „There For the Grace of God” sau „Black Sun” – volume-omagiu adus artistilor, in mare parte in editie limitata, proiecte inspirate de propriile fotografii sau lucrari in ulei sau goasa expuse in lumea intreaga, le puteti achizitiona la galeria Galateca in premiera in Romania, semnate de catre artist.

 

Simon Henwood. Simon Henwood s-a nascut in Portsmouth, Anglia in 1965. Traieste si lucreaza la Londra. Artist multidisciplinar ce a expus in ultimii 25 de ani in galerii de renume precum MOMA (NYC), UCLA Hammer Museum (LA) si mai recent intr-o dubla expozitie impreuna cu Francis Bacon la  Galerie Sophie Sheideker (Paris).  Limbajul sau artistic foloseste multiple medii precum pictura, sculptura, ilustratii, filme, animatii. Colaborarea sa in domeniu muzical este variata si complexa, de la scenografie, costume, regie de film la  director de creatie pentru artisti precum Kanye West, Rihanna si mai recent Alicia Keys.

Galeria Galateca. O galerie de arta aplicata. Un proiect in evolutie, a carui radacina s-a ancorat in traditia spatiului gazda: Biblioteca Centrala Universitara „CAROL I”. A plecat de la CARTE si am ajuns la C’ARTE. A pornit de la cuvantul tiparit si doreste sa ajunga la cele mai noi forme de comunicare in arta. A pornit de la ideea de a crea un loc viu si de a activa un spatiu ideal pozitionat in cea mai frumoasa piata a Capitalei, in sensul experimentarilor continue si multidisciplinare. La Galateca relatia dintre privitor si creatia artistica isi va castiga intaietatea vis–a–vis de expunerea clasica si impersonala a operei de arta. Desi foarte tanara in peisajul spatiilor culturale, Galeria Galateca a reusit sa se plaseze pe harta nationala si internationala prin proiectele de design si arta contemporana inedite. Astfel a avut deja doua colaborari internationale, prima pe 8 mai intr-un eveniment unic, Hierogamie,  cu participarea a 5 parfumieri internationali, iar a doua cu renumitul artist britanic Simon Henwood. Galateca este un proiect care alatura artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare care isi propun sa dezvolte expozitii de arta aplicata, arta multimedia, un gallery shop cu totul nou pentru peisajul autohton si … experiente culturale pop-up, in care se consuma arta si companie selecta.

Evenimente asociate:

Noaptea Muzeelor, 18 mai 2013, intre orele 19.00 – 04.00

Pe 18 mai, atunci cand Bucurestiul cultural prinde viata de Noaptea Muzeelor, Galeria Galateca ofera publicului in premiera internationala documentarul realizat de artistul britanic Simon Henwood pentru albumul “The Seer” al trupei The Swans. 

Inainte de concertul din Club Control al trupei, galeria Galateca il va gazdui la ora 20:30 pe solistul Michael Gira. Acesta va participa la un Q&A alaturi de artistul Simon Henwood unde veti avea ocazia sa interactionati cu artistii, sa participati la sesiunea de autografe, sa cumparati noul album Swans cat si o multitudine de carti si alte opere de arta semnate de Simon Henwood din cadrul expozitiei “Henwood Library – Din dragoste pentru carte si arte”.

Noaptea Galeriilor, 24 mai 2013, intre orele 19.00 – 04.00

Five o’clock tea @Galateca, o traditie deja la Galateca, un prilej sa vorbim despre Romanian Design Week, despre colectia capsula special creata pentru Galateca de Andreea Badala si despre obiecte de design din galerie si gallery shop.  Si nu numai atat. Pe 24 mai este Noaptea  Galeriilor Galateca  asteapta consumatorii de cultura nocturna cu o serie de proiectii, carti, ilustrate, obiecte promotionale si CD-uri semnate Simon Henwood, intr-un proiect multimedia de exceptie.

Parteneri media

 • ArtClue
 • Radio Guerilla
 • Hipmag
 • Senso tv
 • Modernism
 • Noaptea muzeelor
 • Noaptea  galeriilor
 • Tataia
 • Vice

Parteneri

 • Evian
 • Crama  Atelier M1
 • Club Control

Photo credits: Radu Sandovici // vertizontal.ro, Pascal Gravot Haeberli