Pe 10 şi 11 mai 2013 (ora 19.00), la Teatrul Act București vor avea loc două reprezentaţii ale piesei Solpadeine is my boyfriend, scrisă şi interpretată de Stefanie Preissner şi regizată de Gina Moxley. Aceste reprezentaţii deschid Festivalul de Teatru independent Scrie despre Tine ce va avea loc în perioada 10 mai – 10 iunie 2013, în Bucureşti.

Bazată pe o poveste reală şi prezentată în premieră în ediţia de anul trecut a festivalului Absolut Dublin Fringe din Irlanda, Solpadeine is my boyfriend vorbeşte despre schimbare într-o generaţie căreia i s-a promis totul: o viaţă cu stabilitate financiară şi siguranţa unui serviciu, dar care se trezeşte acum stând la coadă, fie la aeroport pentru a emigra, fie la biroul de protecţie socială pentru a solicita ajutor social.

Intrarea este liberă și piesa este subtitrată în limba română.

 —

Quiz cu Stefanie Preissner

De ce și cum v-ați decis să începeți proiectul „Solpadeine is my boyfriend”?

„Solpadeine îs my boyfriend” este în mare parte o piesă autobiografică. Se leagă de momentul când prietenul meu s-a mutat în Australia şi eu am început să iau pastile care să mă scape de durerea pe care mi-o cauza deprimarea. Nici nu realizasem că eram deprimată, credeam că am doar dureri, aşa că pastilele n-au avut efect. Apoi am început să privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă şi am înţeles ce se întâmplă cu mine şi cu cei din jur – de aici s-a născut piesa.

Cum credeți că va arăta proiectul peste 2 ani?

Mi-ar plăcea ca piesa să aibă un turneu internaţional. Să meargă în toate ţările în care oamenii au probleme asemănătoare. Eu aş vrea s-o văd în toată lumea şi chiar să se facă un film după ea.

Este un proiect creat pentru România sau / și pentru… lume?

Este un proiect creat pentru mine, mai degrabă. Simt nevoia să scriu şi asta fac. Dar îmi place să scriu şi pentru oameni diferiţi, de exemplu pentru cei care nu prea merg la teatru. Îmi place când piesele mele ajung la publicul larg şi arata ce probleme sunt şi cum le putem rezolva. E ca şi cum aş ţine o oglindă foarte mare în fata societăţii.

Care sunt metodele de susținere ale proiectului care îl ajută să continue?

Am avut mare noroc, sunt susţinută de autorităţile din domeniul culturii din Irlanda. În plus, sunt profesoara de vorbit în public şi regizez piese împreună cu tinerii. Aşa îmi plătesc facturile.

Cum vă găsiți publicurile țintă și cum le convingeți să vă urmărească în continuare?

Iau marketingul foarte în serios. E important să vină mulţi oameni de la început la spectacole şi apoi vor continua să vină pe bază de recomandări. Cred că publicul se păstrează prin creaţii de calitate, deşi nu e uşor deloc. Asta e partea cea mai grea.

Unde poate fi găsit proiectul dumneavoastră?

La Teatrul Act  București pe 10 şi 11 mai 2013, începând cu ora 19.

Mai multe detalii despre piesă se găsesc pe blogul http://www.solpadeineismyboyfriend.blogspot.ie/