Horațiu Sava s-a născut la Sighisoara. A plecat în Germania în anii ’80. Acum locuiește la München. În prezent are proiecte fotografice în România. Seria de fotografii Dacia și Șoferul, face parte din expoziția despre Transilvania, care a fost inaugurată recent la Viena.

www.horatiusava.de

Dacia și Șoferul

În perioada comunistă, până în 89, Dacia 1300 a fost practic singura mașină ce putea fi cumpărată de omul de rând. Ca atare, peste 90% din autoturismele ce circulau în acest timp pe drumurile României erau Dacii.
Părinții mei aveau și ei o Dacie, și dupa ce o vindeau următoarea mașină era tot o Dacie. Schimbată era doar culoarea, de la alb la verde, după aceea galben și așa mai departe. Cu toate că nu suportam ca copil drumurile cu Dacia prea bine, adoram să călătoresc cu ea. Părinților mei le plăceau foarte mult să facă excursii și așa am văzut foarte mult din România fiind purtat de Dacie.
Pe deoparte încerc să reînviu aceste amintiri cu seria Dacia și Șoferul, niște amintiri copilărești și utopice, a unui timp în care cel puțin prin mașină oamenii erau, pentru mintea unui copil, aparent egali. Și această egalitate făcea ca mașina să-și piardă importanța, important era ce faceam cu ea, la cine mergeam sau unde mergeam.
Fotografiile din seria Dacia și Șoferul sunt făcute între 2009 si 2012, deci după 20 de ani de la sfărșitul comunismului. Și astăzi Dacia se mai întâlnește destul de des în România dar nu mai este un semn de egalitate ci de inegalitate. Dacia este astăzi mașina celor care nu își pot permite mai multe mii de Euro pentru o mașină modernă.
Este importatnt ca șoferul să fie prezent in fotografii, prin aceasta doresc să-mi arăt simpatia și respectul față de oamenii care și astăzi folosesc această mașină.

text și foto: Horațiu Sava
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.