Horațiu Sava s-a născut la Sighisoara. A plecat în Germania în anii ’80. Acum locuiește la München. În prezent are proiecte fotografice în România. Seria de fotografii Dacia și Șoferul, face parte din expoziția despre Transilvania, care a fost inaugurată recent la Viena.
Dacia și Șoferul
În perioada comunistă, până în 89, Dacia 1300 a fost practic singura mașină ce putea fi cumpărată de omul de rând. Ca atare, peste 90% din autoturismele ce circulau în acest timp pe drumurile României erau Dacii.
Părinții mei aveau și ei o Dacie, și dupa ce o vindeau următoarea mașină era tot o Dacie. Schimbată era doar culoarea, de la alb la verde, după aceea galben și așa mai departe. Cu toate că nu suportam ca copil drumurile cu Dacia prea bine, adoram să călătoresc cu ea. Părinților mei le plăceau foarte mult să facă excursii și așa am văzut foarte mult din România fiind purtat de Dacie.
Pe deoparte încerc să reînviu aceste amintiri cu seria Dacia și Șoferul, niște amintiri copilărești și utopice, a unui timp în care cel puțin prin mașină oamenii erau, pentru mintea unui copil, aparent egali. Și această egalitate făcea ca mașina să-și piardă importanța, important era ce faceam cu ea, la cine mergeam sau unde mergeam.
Fotografiile din seria Dacia și Șoferul sunt făcute între 2009 si 2012, deci după 20 de ani de la sfărșitul comunismului. Și astăzi Dacia se mai întâlnește destul de des în România dar nu mai este un semn de egalitate ci de inegalitate. Dacia este astăzi mașina celor care nu își pot permite mai multe mii de Euro pentru o mașină modernă.
Este importatnt ca șoferul să fie prezent in fotografii, prin aceasta doresc să-mi arăt simpatia și respectul față de oamenii care și astăzi folosesc această mașină.
Frumoase poze, imi aduc aminte de dacia 1300 albastra a lu tata.
felicitari. e un proiect frumos si va fi cu atat mai mult in viitor.
Foarte frumoasa serie si initiativa.
Atentie ca ti-a scapat acel “ca copil” 😛
Am un vecin ce detine o Dacia 1300 alba. Are doar 25000 km la bord si chiar arata bine. I-am zis ca niste prieteni au ajuns cu una ce avea mult mai multi kilometri la bord pana in Mongolia. A zis ca nu o da… Omul o foloseste sa se duca vara la tara cu sotia. Ambii sunt pensionari.
Super tare initiativa. Am 23 de ani si conduc o Dacia 1310 L din 1996, care are a bord 86.000 km si nu as renunta la ea. Prin Constanta deja ma simt retro in trafic…:)))
#16 REAL Timisoara 🙂
frumos
Inca una: http://radukam.wordpress.com/2012/11/30/dacia-manual/
Superb proiect! E cumva profund si psiho-socia!
salut,
foarte tare initiativa ta, imi place foarte mult 🙂
am adunat si eu cateva pe pintereset: http://www.pinterest.com/miz252/dacii/
spor!
Nice photo series
asta e romaniaaaaaa
saracie ….
Interesanta idee. Insa, cu 1-2 exceptii, pozele nu ne arata altceva decat mizeria umana care populeaza tara asta rurala. Sau ruralii care populeaza tara asta mizera, ia-o cum doresti. Daca asta ai urmarit, ai reusit ! 🙂
Superb….. mi_au dat lacrimile!!!!! Superb incaodata.
Un excelent fotoreportaj, care trezeste pe de o parte nostalgii, pe de alta ne prezinta crampeie din viata cotidiana romaneasca. (Desi in prezent nu detin vreun automobil, pe batrana Dacie am obtinut si eu permisul, in urma cu mai bine de zece ani).
Frumos reportaj! Sunt unii care pe cele trecute de 35 de ani le restaurează şi le fac vehicule istorice. Arată impecabil şi sunt o mândrie pentru posesori. Sunt un norocos să mă aflu printre ei. Ataşez o fotografie de la întâlnirea Dacia 1300 Classic 2012, Cluj-Napoca.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/465596_455156447846418_726298808_o.jpg