MODIFICAT GENETIC

Expoziție de pictură & obiect
17-30 aprilie 2013

Amphitryon Art Space (sub Librăria Humanitas)

str Universității nr 4 Cluj-Napoca

Vernisaj: 17 aprilie. 2013 ora 13

Organizator: Universitatea de Artă și Design Cluj–Napoca, Departamentul de Pictură
Curator: Conf. univ. dr. Andor KŐMIVES

Studenții participanți din anii II și III:
AJDER Roxana, ANDRÁS Tunde, BÁBA Istvan, BOGZA Elvira, BUT Mircea , BUZEA Alina, CONSTANTINESCU Diana, DRAGOMAN Diana, DRAGOMIR Sabina, Lászlo GROSU Pavel , KOPACZ Lászlo, MEZEI Iulian, MOROȘAN Andrada, NĂSTĂSACHE Oana, OLTEAN Camelia, POPĂILĂ Lucian, RADU Cezara, TIVADÁR Andreea, TODEREL Teona

Argument
Oamenii de știință operează cu mutații genetice tot mai complexe în folosul cunoașterii. Uneori rezultatele pot fi cu dublu tăiș, rezultând ceea ce s-ar putea numi monstruozități. Există în artele plastice numeroase reprezentări ale ideii de monstuozitate, care își au sursa în antichitatea greco-romană, figurile bizare de pe camee, preluate apoi de Evul Mediu până la mutațiile genetice din reprezentările artei contemporane.
Prin actul artistic are loc o “modificare genetică” a realității cenușii cotidiene, dezvăluind o altă realitate posibilă, pe care o restructurează, îi dă un alt sens, mai adânc. Dar obiectul artistic actionează deopotrivă asupra privitorului cît și asupra celui ce înfăptuiește, modificîndu-le vibrația interioară.
Această expoziție a studenților prezintă o secvență de atelier, din preocupările și experimentele artistice consumate la orele de specialitate alături de cadrele didactice privind tehnologiile alternative în pictură (picto-obiecte) și investigațiile imaginii picturale.
Picto-obiectul poate fi considerat o expansiune în spatiu a picturalului și poate fi definit ca un gen hibrid, modificat genetic, aflat la intersecția diverselor genuri ale artei, ca pictura, sculptura, pe care le poate combina într-o formulă inedită, folosind diverse materiale neconvenționale.
Laboratorul de cercetare artistică al Departamentului de Pictură, printr-o serie de „mutații alchimice” este pregătit să formeze generația de profesioniști în domeniul artelor plastice cu vizibilitate în spaţiul artistic cultural, promovând cu succes imagininea universității noastre de artă clujene.