14 mai 2013, Teatrul Odeon București
Invitat special: Evan Parker, ”unul dintre cei mai mari instrumentiști în viață” (The Times)
În luna mai 2013, remarcabilul violist american – nominalizat Grammy – Mat Maneri și excepționalul pianist de origine română Lucian Ban se vor afla într-un turneu european de trei săptămâni, cu concerte la Berlin, Londra, Köln, Derby, New Castle, Wüppertal, München, Viena, Gratz, cu ocazia lansării albumului ECM Transylvanian Concert. Materialul încununează colaborarea de mai mulţi ani a celor trei, desfășurată sub numele Deco Heart. În luna iunie, cu aceeași ocazie, cei doi muzicieni vor continua marcarea lansării albumului lor la celebra casă de discuri ECM, printr-un turneu american.
În cadrul turneului european cei doi muzicieni vor susține un concert-eveniment la Teatrul Odeon din București, în data de 14 mai, concert pentru care li se va alătura, ca invitat special, celebrul saxofonist britanic Evan Parker – figură centrală în dezvoltarea scenei europene de free jazz și improvizație. Concertul va fi urmat de o sesiune de întrebări din partea publicului și de semnarea albumelor ECM distribuite și în România ( Andante.ro, Carturesti)
Concertul din București este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) în parteneriat cu British Council România, cu sprijinul Teatrului Odeon.
Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 11 aprilie 2013.
Casa de discuri ECM
Albumul a cărui lansare a prilejuit această serie de concerte și întâlniri cu publicul include un ”concert transilvan” înregistrat de Mat Maneri și Lucian Ban la Tg. Mureș, România, în 2011 și produs în 2013 de una dintre cele mai cunoscute și apreciate case de discuri din lume, ECM Records.
Fondată în 1969 de Manfred Eicher, ECM a produs până acum mai mult de 1200 de albume. După stabilirea unei reputații în lumea jazz-ului, cu înregistrări ale unor concerte de Keith Jarrett, Paul Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, John Abercrombie și alții, ECM a început să includă și compoziție contemporană – inclusiv pe Steve Reich cu albumul Music for 18 Musicians. Artiștii ECM sunt celebri pentru faptul că nu recunosc și nu respectă granițele dintre genurile muzicale, dovedind creativitate în a reinventa și a redefini muzica contemporană în concordanță cu propriile credo-uri muzicale.
Video by DITMAS IMAGINARY FAIRIES
Biografiile artiștilor
LUCIAN BAN www.lucianban.com
Cel mai cunoscut muzician de jazz de origine română în USA, şi unul dintre cei mai afirmaţi muzicieni de jazz de orgine română pe scena internaţională, cu apariții rare pe scena românească, dar îndelung așteptate și primite extraordinar de călduros de publicul din București și din toată țara, pianistul Lucian Ban face în același timp parte, de un deceniu și jumătate, dintr-o strălucită generație de muzicieni activi pe scena newyorkeză. În ultimii patru ani, împreună cu extraordinarul basist John Hebert, Lucian Ban a condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reimaginării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect pe care l-a inițiat cu susținerea Festivalului Enescu și pe care l-a dus pe marile scene ale lumii: în London Jazz Festival, Royal Elizabeth Hall, unde a fost înregistrat de BBC, Festivalul de Jazz de la Barcelona, Festivalul Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și multe altele.
Nominalizat de două ori în 2005 și 2006 drept ”Cel mai bun muzician de Jazz al anului” de către Hans Koller “Best European Jazz Musician“, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, este liderul mai multor grupuri pe scena de jazz din New York, toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume.
MAT MANERI www.myspace.com/matmaneri
All About Jazz: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara şi viola”.
Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă” Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi.
Maneri s-a născut în 1969 și a început să studieze viola la vârsta de 5 ani. A studiat privat cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff și cu virtuozul basist Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnut Hill High School, dar a părăsit școala pentru o carieră profesională în muzică. În 1990, Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congress și în concerte pe scene din toată Europa. Mat Maneri se bucură de asemenea de o puternică relație profesională cu basiști precum Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips, and John Lockwood.
Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops și apare pe CD-ul remiz al Illy B Eats. În prezent, Mat predă în sistem privat prin intermediul New School/ NYC, cântă și înregistrează albume peste tot în lume.
“O susținută excelență în avangardă a lui Mat (Maneri), o improvizație bogată, obsedantă, în contrast cu reticența lui” – Boston Globe
EVAN PARKER www.evanparker.com
Celebrul saxofonist britanic Evan Parker este o figură centrală în dezvoltarea scenei europene de free jazz și improvizație. Considerat astăzi ”unul dintre cei mai mari instrumentiști în viață (The Times), ”unul dintre cei mai buni improvizatori de ansamblu” (Chicago Reader) și „una dintre cele mai originale voci ale erei moderne” (The Wire), Parker s-a născut în Bristol și a început să cânte la saxofon la 14 ani, începând ceea ce avea să devină o strălucită carieră pe scena mondială de jazz. De-a lungul acesteia a concertat cu pianistul Cecil Taylor și percuționistul lui Coltrane, Rashied Ali, a înregistrat cu Paul Bley, a cântat un solo ca suport pentru Ornette Coleman când Skies of America a avut premiera în Marea Britanie. Deși stabilit la Londra, a lucrat adesea cu colegi americani printre care Anthony Braxton, Steve Lacy și George Lewis. Deși a lucrat intensiv cu grupuri mici sau mari, Parker este probabil cel mai cunoscut pentru solo-urile sale de saxofon soprano, o serie de lucrări care s-au centrat în ultimii ani pe continua explorare a unor tehnici speciale precum respirația circulară, multifonia și altele.
Eveniment produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) în parteneriat cu British Council România, cu sprijinul Teatrului Odeon.
Parteneri media: Hotnews, Radio Guerrilla, BeWhere, Oops Media, 24FUN, Observatorul Cultural, Tataia, Modernism.ro, LiterNet.ro, Gingergroup, PORT.ro, Cooperativa Urbană
Persoană de contact:
Marta Bănescu
Tel: 0723 529 460
Email: [email protected]
Recent Comments