Casa de licitaţii Artmark propune în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, din data de 17 aprilie, o operă rarissimă a artistului Ştefan Luchian, „Primăvara (Două muze)”, având o estimare de 100-200.000 de euro. Tabloul poate fi admirat, împreună cu alte sute de opere de artă, la Palatul Cesianu-Racoviţă, în perioada 9-16 aprilie 2013.

Pe piaţa de artă din România, pictorul Ştefan Luchian este rar întâlnit în cadrul licitaţiilor. Cel mai valoros tablou semnat de artist s-a vândut în cadrul Licitaţiei de Primăvară 2011 Artmark cu suma de 155.000 de euro: „Flori de primăvară”, operă ce avea să-l propulseze pe Luchian în topul celor mai valoroşi patru artişti români ai tuturor timpurilor.

Tabloul „Primăvara (Două muze)” a fost deținut vreme de 5 generații în colecția familiei Vlădescu-Tocineanu și a aparținut inițial lui Alexandru Vlădescu, medic, avocat şi doctor în drept la Paris.

Ștefan Luchian, Primăvara (Două muze)

Opera „Primăvara” este influenţată de viața personală a lui Ştefan Luchian: tabloul datează din anii 1898-1899, perioadă în care Luchian  se afla la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly și Constantin Artachino, lucra la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ștefan Vasilescu. Este bine cunoscută idila pe care Luchian o are cu fiica acestuia, Cecilia, idilă încheiată abrupt după doar o vară, în iunie 1899. Unii critici ai operei lui Luchian indică faptul că personajul pictat frontal este chiar iubita pictorului, iar chipul din profil, mama acesteia.

Expoziţia lunii aprilie a licitaţilori Artmark, deschisă în perioada 9-16 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviţă, propune iubitorilor de artă peste 500 de obiecte de artă, printre care opere semnate de pictori europeni de valoare: Courbet, Durer, Piranesi sau Tiepolo.

 

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.