Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu găzduiește expoziția “Obsesia Facebook” a artistei Florica Prevenda, în perioada 4-28 aprilie 2013. 

Curator: Adrian Luca
“Începând cu anii ’90, Florica Prevenda si-a derulat activitatea între doi poli, unul cu referire la sinele uman, inclusiv la cel personal, celalalt cu referire la societatea “on-line” ce a marcat în mod obiectiv omenirea sfârsitului de mileniu si postmileniu, din toate punctele de vedere. În tot acest timp doamna Prevenda a încercat, prin lucrarile sale, sa descifreze fiinta umana în sine si ca rezultat al amprentei socio-culturale date de epoca în care traieste.
Printre expozitiile realizate în trecut se numara: “Chipuri fara chip” (“Faces without a Face”), ”Timp Regasit” (“Time Regained”), “Serenitate” (“Serenity”), “Reteaua oamenilor” (“Net People”), “Umbre ale Prezentului” (“Shadows of the Present”). Pe lânga activitate din tara, doamna Prevenda a organizat expozitii în importante centre culturale ale lumii, cum ar fi: Bruxelles (Belgia), Amsterdam (Olanda), Milano (Italia) sau Granvillar (Franta).
Anul 2013 ne aduce aduce o noua expozitie semnata Florica Prevenda, intitulata “Obsesia Facebook” (“Facebook Obsession”), vizitabila pentru prima data la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu. Facebook-ul tinde sa devina, tot mai mult, un mod de viata. Generatii întregi, îndepartate ca vârsta, sunt prinse în ceea ce este recunoscuta drept cea mai mare retea de socializare din lume, cu aproape un miliard de utilizatori zilnici. Pe lânga partile bune ale acestor mari retele de socializare, trebuie sa ne întrebam însa care sunt si minusurile unei retele care îsi propune sa devina registrul de identitate al lumii.
În expozitie, din punct de vedere tehnic, “Facebook” este entitatea umana rezultata din “bare” cromatice în relief, compuse sugestiv de la o pânza la alta, în încercarea sugerarii unui traseu ideatic. Semnul folosit este chipul uman, fragmentat, abordat volumetric pe pânza.
Expozitia se constituie în grupuri de lucrari ce vor încerca sa sugereze comunicarea virtuala cu aspectele ei pozitive dar si cele negative: pozitive pentru ca vizeaza viteza de comunicare la scara globala, negative pentru ca vizeaza lipsa contactului uman, dimensiune ce caracterizeaza fiinta umana în esenta ei.”

http://www.brukenthalmuseum.ro/cms/expo_more.php?id=600_0_11_0_M

foto Florica Prevenda