Festivalul Internațional de Film NexT (10 – 14 aprilie 2013) oferă și anul acesta publicului bucureștean scurtmetrajele selecționate la cele mai importante evenimente europene dedicate filmului și, pentru cel de-al 4-lea an consecutiv, găzduiește un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani.

Ca în fiecare an, Festivalul va cuprinde programul Short Matters! al Academiei Europene de Film (EFA) și scurtmetrajele din secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.  În plus, această ediție a Festivalului NexT va prezenta, în premieră față de anii anteriori, o selecţie de filme de la Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne.

Proiecția filmelor din programul Semaine de la critique va avea loc duminica, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Cinema Studio. Scurtmetrajele din programul Aubagne vor putea fi văzute vineri, 12 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Studio, iar filmele din programul EFA, vineri, 12 aprilie, de la ora 17.00 şi de la 19.30, la Cinema Corso, şi duminica, 14 aprilie, de la ora 15.30 şi respectiv 18.00, tot la Cinema Corso.

——

Festivalul Internaţional de la Aubagne a ajuns în 2013 la cea de a XIV-a ediţie şi este dedicat creaţiilor cinematografice care ies în evidenţă datorită compoziţiilor muzicale şi coloanelor sonore deosebite.

La București, în cadrul Festivalul de Film NexT, vor fi prezentate șase filme ce au facut parte din programul Festivalului de la Aubagne începând cu 2008 şi până în prezent.

„Anul acesta am ales să introducem în selecţia de scurtmetraje a Festivalului de Film NexT şi filme prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Aubagne pentru importanţa  pe care ambele festivaluri o acordă coloanei sonore şi sound designului. După cum bine se ştie, Festivalul NexT a luat naştere in memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designerului Andrei Toncu, iar în fiecare an acordăm un premiu pentru cea mai bună coloană sonoră şi avem un master class de sound design” declară Yvonne Irimescu, coordonator al Festivalului de Film NexT.

Filmele din programul Aubagne prezentate la NexT 2013 sunt :

LES MIETTES / FIRIMITURI, Franţa, 2008, 31′, regia Pierre Pinaud

FRENCH ROAST / O CAFEA FRANŢUZEASCĂ, Franța, 2008, 8′, regia Fabrice O. Joubert

CHIENNE D’HISTOIRE / INSULA CÂINILOR, Fanța, 2010, 15′, regia Serge Avédikian

L’HISTOIRE DU PETIT PAOLO / POVESTEA MICULUI PAOLO, Franța / Belgia, 2011, 22′, regia Nicolas Liguori

MERCI, MON CHIEN / O VIAŢĂ DE CÂINE, Franța / Canada, 2012, 8′, regia Julie Rembauville , Nicolas Bianco-Levrin

TENNIS ELBOW / SCURTĂ LA MÂNĂ, Franța, 2012, 17′, regia Vital Philippot

A devenit deja o tradiție prezentarea în cadrul Festivalului de Film NexT a scurtmetrajelor selectionate în secțiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.

Fondată de Uniunea Franceză a Criticilor de Film în 1962, Semaine de la critique  și-a menținut constant tradiția de a descoperi noi talente, prezentând primul sau al doilea lungmetraj al unor regizori din toate colţurile lumii. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Alejandro González Iñárritu sau Jeff Nichols şi-au făcut cu toţii debutul la Semaine. În căutarea de tineri cineaști, Semaine de la critique  a acordat întotdeauna o atenție deosebită filmelor de scurt și mediu metraj, ele reprezentând primii pași în cariera unui regizor.

La București, în cadrul Festivalului de Film NexT, vor fi prezentate 8 dintre scurtmetrajele prezente în competiția din 2012 a festivalului de la Cannes, printre care și filmul regizorului român Paul Negoescu, Orizont.

Filmele din programul Semaine de la critique :

CIRCLE LINE / LINIA CIRCULARĂ, Coreea de Sud, 2012, 26′, regia Shin Suwon

O DUPLO / ALTER EGO, Brazilia , 2012, 26′, regia Juliana Rojas

MIDDAG MED FAMILJEN / CINĂ ÎN FAMILIE, Sweden, 2012, 15′, regia Ştefan Constantinescu

HAZARA, Israel, 2012, 19’, regia Shay Levi

ORIZONT, România, 2012, 11’, regia Paul Negoescu

YEGUAS Y COTORRAS / IEPELE ŞI PAPAGALII, Argentina, 2012, 30’, regia Natalia Garagiola

FLUVIUL ROŞU / SONG HONG, Franța, 2012, 15′, regia Stéphanie Lansaque și François Leroy 

UN DIMANCHE MATIN / O DIMINEAŢĂ DE DUMINICĂ, Franta, 2012, 18’, regia Damien Manivel

Celălalt program deja tradițional al Festivalului de Film NexT este SHORT MATTERS!, un turneu organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta într-o serie de festivaluri din Europa şi nu numai, scurtmetrajele nominalizate în anul anterior. În cadrul Festivalului  NexT vor fi proiectate 13 scurtmetraje, inclusiv câştigatorul din 2012 la secţiunea scurtmetraj a Academiei  de Film Europene, filmul românesc Superman, Spiderman sau Batman, aparținându-i regizorului Tudor Giurgiu.

Filmele din programul SHORT MATTERS! sunt:

DEMAIN, ÇA SERA BIEN / MÂINE VA FI BINE, Franța, 16’, regia Pauline Gay

SUPERMAN, SPIDERMAN SAU BATMAN, România, 11’, regia Tudor Giurgiu

TWO HEARTS  / DOUĂ INIMI, Irlanda, 17’, regia Darren Thornton

MITEN MARJOJA POIMITAAN / CUM SE CULEG FRUCTELE DE PĂDURE, Finlanda, 18’, regia Elina Talvensaari

L’AMBASSADEUR ET MOI / AMBASADORUL ŞI CU MINE, Elveția, 15’, regia Jan Czarlewski

VILAINE FILLE MAUVAIS GARÇON / DOUĂ VAPOARE ÎN NOAPTE, Franța, 30’, regia Justine Triet

CSICSKA / BESTIA, Ungaria 20’, regia Attila Till

VILLA ANTROPOFF, Lituania/Estonia, 13’, regia Vladimir Leschiov si Kaspar Jancis

SESSIZ / BE DENG, ÎN TĂCERE, Turcia, 14’, regia L. Rezan Yeşilbaş

MANHÃ DE SANTO ANTÓNIO / DIMINEAŢA DE SFÂNTUL ANTON, Portugalia, 25’, regia João Pedro Rodrigues

BACK OF BEYOND /  LA CAPĂTUL PĂMÂNTULUI, UK, 25’, regia Michael Lennox

TITLOI TELOUS / FĂRĂ CADRU, Grecia, 10’, regia Yorgos Zois

EINSPRUCH VI / OBIECŢIA VI, Elveția, 17’, regia Rolando Colla

Uriasul

Festivalul Internațional de Film NexT găzduiește pentru cel de-al 4-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani.  Compus, ca și la cele 3 ediții anterioare,  din două etape: proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora, NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.

Anul acesta selecția de filme cuprinde 8 scurtmetraje din Franța, Spania, Portugalia, Rusia, Turcia, Germania și Iran. Micuții spectatori, dar și părinții și bunicii ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație,  montaj, precum și imagini de arhivă, unul dintre filme fiind rezulatatul unui concurs de “Reciclare Creativă” lansat de ARTE.

Filmele din programul de anul acesta – Simfonia monștrilor, Viața unui creion roșu, Uriașul, Trece trenul, Ginjas, Păpușa, Joc de umbre și Rising Hope – campionul – ne povestesc cu ascuțită inteligență, emoție, tandrețe și umor despre joacă și prieteni, despre despărțiri, desen, competiții, modă și despre cei mai muzicali și grijulii monștri de pe planetă!

Anul asta jocurile care însoțesc proiecția de filme au fost pregătite împreună cu minunați prieteni ai NexT Kids.

Filmminimo, creator și producător de filme cu și pentru copii, au creat un mic atelier de animație cu omuleți și umbrele lor.

Sâmbătă vor fi alături de NexT Kids și prietenii de la Lumea lui Momo, o lume a creativității, a imaginației și a bucuriei, deschisă tot anul.

Cine a mai fost la NexT Kids știe că aici va întâlni și un musafir patruped, copitat, numai bun de mângâiat, poneiul Piwi! Iar stăpânii lui de la Povești cu cai vor povesti copiilor veniți la Festival despre călărie și hipoterapie, despre alți ponei și  căluți de-ai lor.

Și am lăsat la urmă, bineînțeles, desertul. Special Nadyne va fi prezent la eveniment cu prăjituri ca-n filme!

Iar cei mai buni prieteni, spectatorii sunt invitaţi să creeze ad-hoc o expoziție cu fotografii de vacanță sau de călătorie, alb- negru, ale bunicilor sau străbunicilor lor. Toți cei care doresc să contribuie la expoziție sunt așteptați cu fotografiile la cinema Studio, pe 13 aprilie.

Rising Hope

Despre filmele de anul acesta:

1.    Ginjas – o producție Portugalia 2011, regia Zepe (José Pedro Cavalheiro) și Humberto Santana – un episod dintr-o serie de animații alcătuită din 26 de episoade de câte 2 minute în care sunt explorate resursele formale ale desenului și cinematografiei. Personajul principal, Ginjas, un grup de foarte neîndemanatice Păsări Mici și o morocănoasă Pasăre Mare se pomenesc implicate în diferite incidente și de aici se stârnește o joacă cu forme și culori, contururi și fundaluri. Îl vom vedea pe Ginjas cel cu nasul albastru sâcâit de o linie curbă ce-și schimbă constant forma și se metamorfozează într-o succesiune de animale.

2.     În Simfonia monștrilor, o producție Germania 2012, regia Kiana Naghshineh, veți face cunoștință cu trupa: patru monștri conduși de o fetiță mititică.

3.      Jocuri cu umbre este un film din Turcia, regizat de Sinan Sertel. Orice copil își dorește să se joace. Unii dintre ei se pot juca oricum. Alții au nevoie de vizită acelui om care face soarele să strălucească. Și totul se încheie cu un fericit şi jucăuș final.

4.    În Păpușa, o producţie din Federația Rusă, 2012, regia Evgenia Schlegel, vedem aventura unei fetițe ajunse în oraș. Tentaţii se întâlnesc la fiecare pas. Singură, noaptea, în fața ferestrei unui magazin de haine. Nu trece mult timp și iat-o înăuntru probând o frumoasă rochie, dar …

5.     Uriașul este o co-producție Spania – Portugalia, 2012, regia Luis da Matta Almeida și Julio Vanzler. Un uriaș poartă o fetiță în inima sa. Inima sa este ca o mare fereastră de unde fetița descoperă și înțelege lumea în care trăim. Dar într-o zi va trebui să plece. Cu un bagaj de visuri și speranțe va începe să creeze o lume nouă pornind de la ce a moştenit de la tatăl ei.

6.    Trece trenul o producție Franța, 2012, regia Mickaël Muraz – este un film realizat de ARTE pentru proiectul «Reciclare Creativă», un film ritmat pe muzica celor de la Kletzmer Goy Band.

7.   Povestea creionului roșu, un film iranian din 2012 în regia lui Ali- Reza Chitaei e un poem vizual, nici prea abstract, nici prea complicat pentru copii.

8.     Rising Hope, o producție Germania 2012, în regia lui Milen Vitanov, spune povestea unui căluț de curse, cel mai rapid din lume, transformat brusc într-un învins. Dar cu ajutorul unui nou  prieten – un ogar de vânătoare – își regăsește speranța. 

Festivalul Intenaţional de Film NexT  este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

NexT Kids este un program susținut de Itsy Bitsy și promovat de urbankid.ro și prokid.ro.

Achiziționarea biletelor și abonamentelor pentru proiecțiile Festivalului de Film NexT se poate face online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleza Anthony Frost, iar în timpul Festivalului, şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2013 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.

Sponsori : JTI, HBO, Catena

Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Noumax, F64, UNATC, UPS, Mobila Dalin, Illy, La Fantana, Romanian Film Supporter, Mediatrust, Goethe Institut, Ambada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi

Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV,  Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Șapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro

Pentru mai multe informaţii:

Mihaela Mureşanu

PR Manager

[email protected]

0751 078 152