Stagiunea 2012-2013

Duminică 7 aprilie 2013, de la ora 11.00, la Sala MICĂ în cadrul programului

CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL

Prof. Dr. Florin Tudose

despre Psihiatria secolului XXI – între psihanaliză şi cibernetică

 Secolul XX a fost, cu siguranţă, marcat, nu doar în domeniul medicinii, psihiatriei, ci şi la nivelul întregii culturi europene, dar şi prin reflex american, de teoria psihanalitică freudiană, cu atât mai mult cu cât din aceasta a derivat o metodă terapeutică de care probabil a auzit, cel puţin o dată în viaţă, orice ştiutor de carte: psihanaliza. Psihanaliza pătrundea în adâncimile sufletului omenesc descoperind fantasmele, frustrările, nesiguranţele fiecărui individ şi faptul că acestea generau, în nenumărate cazuri, unele din bolile minţii.

Cu toate că psihanaliza a ajutat psihiatrii, şi nu numai pe ei, să descopere răul din om şi să evite, cu ajutorul psihoterapiei, transformarea acestuia în boală şi haos, niciun secol de la facerea lumii încoace nu a fost zguduit de mai mari cataclisme sociale provocate de răul din suflet şi de fantasmele de putere ale oamenilor, în aşa fel încât s-a ajuns, pe bună dreptate, să se spună că orice trăitor în secolul XXI se poate considera un supravieţuitor. Secolul XX a fost şi secolul exploziei tehnologice fără limite şi al naşterii tehnologiilor informaţionale care au permis deschiderea unui nou univers – cel care cuprinde într-o reţea globală toţi locuitorii planetei, care pot comunica fără limite – WorldWideWeb, celebrul www. Sub efectul acestei reţele, în numai două decenii, cultura, economia, educaţia, medicina, dar şi patologia s-au schimbat în mod radical, individul virtualizându-şi identitatea până în apropierea disoluţiei. Dacă Freud a descoperit că în fiecare dintre noi funcţionează o lume de fantasme în completarea realului, Internetul a transformat lumea realului într-o lume profund virtualizată, bântuită de fantasme colective care circulă cu viteza gândului, iar psihiatria nu poate decât să se întrebe, aşa cum o făcea în urmă cu două milenii Apostolul Petru, ”Quo vadis?”   –    Prof. Dr. Florin Tudose

 

Despre Florin Tudose

Profesor Universitar Doctor, Facultatea de Sociologie – Psihologie a Universităţii „Spiru Haret”, Bucureşti; Şeful Departamentului Psihiatrie de Legătură din Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti.

A înfiinţat şi organizat, împreună cu Prof. Dr. C. Gorgos, primul centru de sănătate mintală din România 1980.

A înfiinţat primul serviciu de Psihiatrie de Legătură, devenit centru de referinţă pentru reforma în psihiatrie din România 1995.

Numit decan al Facultăţii de Sociologie – Psihologie al Universităţii „Spiru Haret” din decembrie 2009 până în mai 2012.

Lucrări semnificative: A scris numeroase cărţi şi lucrări ştiinţifice, comunicate sau publicate în reviste de specialitate privind psihiatria clinică, psihiatria de legătură, corelaţiile boli somatice-etiologie psihică, tulburările adolescentului, calitatea vieţii, comunicare interpersonală: Psihiatria medicului de familie (2013), Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi (2011), Psihiatria în practica medicală (2007), Psihopatologie şi orientări terapeutice în psihiatrie (2007), Fundamente în psihologia medicală – psihologie clinică şi medicală în practica psihologului, (ediţia I – 2003; ediţia II – 2006), Psihiatrie în practica medicală (2007), Sindroame rătăcitoare (2005), Orizonturile psihologiei medicale (2003), Abordarea pacientului în psihiatrie – ghid de lucrări practice (ediţia I – 2002, ediţia a II-a – 2004), Alfabetar de sexologie (2004), Psihopatologie şi psihiatrie pentru psihologi (2002).

Alte lucrări: Tratat de psihiatrie (vol. II); Reforma fără anestezie; Erotica în cotidian; Comunicarea-prevenţie şi terapie în patologia colului uterin; O abordare modernă a psihologiei medicale.

Un loc aparte îl reprezintă lucrarea Psihopolitica – fals tratat de psihopatologie socială (1996) reeditată şi completată în 2004 sub titlul Psihopolitica recidiva, care face o amplă analiză a fenomenelor petrecute în ultimele două decenii în spaţiul socio-politic românesc, oferind o galerie de portrete ale celor aflaţi pe prima scenă a politicii locale.

Între 2004 – 2009, este realizator a peste 200 de emisiuni TVR Medicina la postul de televiziune TVRM. Este membru în colegiile de redacţie ale revistelor: Infomedica, Psihiatru.Ro, Revista Medicală Română, Medicina Sexualităţii, Practica Medicală, Analele Universitǎţii ”Spiru Haret”.

Este membru titular în Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor al Municipiului Bucureşti din 2005.

Consilier al Programului Naţional „Educaţie pentru sănătate în şcoala românească” din 2003.

Consultant al Ligii Române pentru Sănătate Mintală din 2003.

Laureat al premiului Asociaţiei Române de Psihiatrie pentru excelenţă în psihiatrie pe anul 2008.

A fost sau este colaborator la următoarele publicaţii: Viaţa Studenţească, Amfiteatru, Curierul Românesc, Expres, Evenimentul Zilei, Ochiul Soacrei, Libertatea, Formula AS, Privirea, Dilema, Banii Noştri, Almanahurile Academiei Caţavencu, Adevărul, Romania Liberă, Click, Psihologia.

Colaborare permanentă cu următoarele posturi de radio şi televiziune: PRO TV, TVR 1, Realitatea TV, Romania TV, Antena 1, Prima TV, Speranţa TV, Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti, Radio Europa FM, Radio France International, BBC – secţia medicală, Radio Guerilla.

 

 Preț bilet: 16 lei.

 Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)