Asociaţia Visual Kontakt Oradea organizează, în data de 20 Martie 2013, ora 19:00, evenimentul Hide & Seek semnat asociaţia Visual Kontakt în cadrul galeriei Laborator.Visual.Kontakt de pe Str. Republicii nr 47 şi la care vă invităm să ne onoraţi cu prezenţa.

Hide & Seek

Jocul de-a v-ați ascunselea nu este străin nimănui. Conștient sau nu, îl simulăm sau îl luăm foarte în serios la maturitate. Este un joc la un alt nivel, cel al mediilor în care ne mișcăm sau al anturajelor pe care le frecventăm.

Relația interumană recurge și ea la o joacă, cea de a ascunde pentru a putea fi găsit sau de a nu putea găsi chiar și atunci când nu e nimic de ascuns. Și nu e vorba neapărat de o conspirație, ci de dificultatea jocului pe care îl provoacă arta în general.

Uneori excesiv de conceptuală, arta ca discurs nu oferă nici un spațiu de contemplare ci te îndrumă spre procese cognitive, la care se adaugă recursul la istorie și la experiențele proprii. Descoperă mesajul doar dacă empatizezi și dacă recunoști! Alteori, esteticul pur ascunde povestea, dar privirea ta rămâne vrăjită de aparențe. Poate îți este de ajuns chiar și atât.

Principiul Hide and Seek pune în discuție criteriile de propunere și selectare în instituțiile de artă și nu numai, de fapt metaforizează relația individ – instituție. Mediile contemporane își rezervă dreptul de a prezenta opera și pe artistul său deturnând sensul de la parcursul creativ originar. Promovarea artei presupune statement-uri, critici subiective, descrieri, fragmentări și reconstrucții pentru adaptarea într-un context socio-cultural specific.

Drumul de la selecția unei opere până la vizionarea sa într-un spațiu prestabilit este în sine un parcurs creativ. Ce se ascunde și ce rămâne vizibil? Cum definim ansamblul ca operă și concept în sine? Artistul ce pondere are în toată această poveste, este parte din ea?

Proiectul Hide and Seek se remarcă prin ambiguitatea prezenței artistice și a raporturilor artă-curator, artă-galerist, galerist-curator. Pe lângă recuzita de lucrări, o cantitate neglijabilă și parte din spectacol, ceea ce de obicei nu este identificat ca aparținând instrumentarului galeriilor de artă iese încet la suprafață sub forma unei parabole. Reprezentarea pur vizuală din expoziție este înlocuită de un statement vizual-acustic, o secvență ce indică partea mai puțin cunoscută a mecanismului curatorial.

Olimpia Bera – curator galerie Visual Kontakt

Facebook event: https://www.facebook.com/events/302984863162605/

www.visualkontakt.ro

galeria visual kontakt                                              laborator.visual.kontakt

str. albacului nr.54 oradea                                              str. Republicii nr. 47 parter oradea

+40745 205 729

[email protected]