ALEXANDRU NICULESCU

15 martie – 11 aprilie 2013

Vernisaj: 15 martie 2013, 7 pm

Galeria Nicodim Bucuresti are deosebita placere de a anunta expozitia personala a artistului Alexandru Niculescu.

ACANA AME NI HACHEARDOAS

„Acana ame ni hacheardoas”, „Chare si sucar”, „Ame cioras andal banci”, „Mecla cadea, si i tehara ah ghes”, „Rima me parpale” – aceste citate sunt traducerea in Romani a catorva replici din cinematografie („What we’ve got here is failure to communicate” – Cool Hand Luke, „There’s no place like home” – Dorothy din Vrajitorul din Oz, „We rob banks” – Bonnie and Clyde, „After all, tomorrow is another day!” – Scarlett O’Hara din Gone with the Wind, „I’ll be back” – Arnold Schwarzenegger in Terminator).

Fara indoiala, la o prima vedere continutul acestor texte scrise in limba Romani este necunoscut pentru majoritatea oamenilor. Circulatia acestei limbi este foarte restransa, ca de altfel si interesul pentru cunoasterea ei. Intr-un prim pas, citirea lor aduce o pronuntie greoaie si neintelegere, apoi, odata cu traducerea acestora, se poate deschide un camp ideatic, se pot produce situatii, se fac conexiuni ce trimit la un context in care imaginarul construit in jurul culturii rrome se combina cu cel al cinematografiei. Este un exercitiu care provoaca imaginatia, mai intai prin amuzament, urcand apoi spre o usoara ironie si spre cinism.

Textele scrise prin taierea panzei pictate sunt dificil de citit, ele se confunda si se pierd pe alocuri in pictura. Dar, odata ce acestea au fost descifrate, ele devin elemente care descriu relatii, ca de altfel si traducerea lor din Engleza in Romani sau sectionarea brutala a panzei peste pictura executata abstract.
Crearea acestor relatii are loc intr-un cadru determinat de artist, ele reprezentand un scenariu in care arta devine un tip de construtie si o forma de interpretare a lumii. Astfel, artistul propune o judecata a operelor pornind de la relatiile pe care le produc acestea si care devanseaza obiectul pictural, invitand vizitatorul la conexiuni personale care combina lumea cinematorafica cu limba unei populatii (controvesate in contextul social si politic actual) – si cu istoria picturii.

Dezvoltand un joc eclectic de relatii, picturile lui Niculescu deturneaza valorile culturale prin constructia de contra-imagini. El functioneaza in stilul unui „nomad”, interpretand lumea ca pe o trusa de unelte, ca pe un spatiu narativ deschis, din care oricine se poate servi dupa bunul sau plac. Nici o limba nu trebuie sa moara, nici un semn nu trebuie sa fie inert, nici o imagine nu trebuie sa ramana nefolosita.

Alexandru Niculescu s-a nascut la Craiova si a studiat pictura la Universitatea de Arte din Bucuresti. In practica artistica, preocuparile sale au venit intotdeauna dinspre partea sociala si politica, lucru care se regaseste subtil in lucrarile lui. El abordeaza teme generate de relatii interumane la nivelul societatilor, surprinzand modele sau conditii de existenta.
Este co-fondator al centrului pentru cultura contemporana Club Electroputere si co-autor al proiectului „Romanian Cultural Resolution – documentar”, care a reprezentat Romania la Bienala de Arta de la Venetia, editia 2011.

Photo: Alexandru Niculescu, ACANA AME NI HACHEARDOAS / What we’ve got here is failure to communicate, 2013,credit foto: Nicu Ilfoveanu

GALERIA NICODIM
Str. Academiei Nr. 15, Et. 2, Ap 4, Sector 1, Bucuresti

www.galerianicodim.ro