“Posesiv până la sufocarea celuilalt, dar nu mai puțin generos, tot până la sufocare, un munte de informații despre anii interbelici, despre cenaclul Sburătorul, despre Liceul Cultura, despre activiștii Secției de propagandă și ai “frontului ideologic” (Ofelia Manole,  M.T. Vlad, Simion Alterescu, Gh. Gonda etc.), Radu Bogdan era o arhivă vie a istoriei artelor plastice din România ultimelor șase decenii și chiar mai mult. Serialul său “Un martor al realismului socialist” din revista Dilema ( publicat pe parcursul anului 1995) rămâne un document revelator pentru cei care vor să înțeleagă acea pustietoare perioadă. Dacă ar fi să sintetizez personalitatea sa, aș folosi cuvintele anima candidissima.”

Așa își începe Vladimir Tismăneanu portretul lui Radu Bogdan, ultimul din Galeria de portrete din recenta sa apariție Lumea secretă a nomenclaturii, carte care poartă subtitlul Aminitiri, dezvăluiri, portrete. Cartea este una foarte importantă pentru că dincolo de informația extrem de consistentă despre o perioadă despre care copiii noștri vor ști încă și mai puține lucruri decât noi, este o mărturie din interiorul unei lumi despre care informațiile sunt minime.

 

Radu Bogdan cu Daniel Spoeri

Radu Bogdan este cel mai mare specialist al nostru în Andreescu. Întâlnirile sale cu personalități de marcă ale istoriei artei sunt reflectate în vasta sa corespondență, întinsă pe mai bine de șapte decenii. Manifestările din toamnă, dedicate valorificării acestei corespondențe, vor demonstra faptul că există domenii în care nu am fost izolați vreme de mai bine de 50 de ani, că fenomenul de cercetare în istoria artei a fost sincron și de aceeași calitate ca în occidentul mult lăudat.

Vom reveni cu detalii, pe parcursul evenimentelor din această toamnă.

 

Mădălina Mirea,

Președintele Fundației Radu Bogdan