Fundaţia Arhitext design anunţă prelungirea termenului de înregistrare la concursul de eseuri critice din cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric. Termenul până la care cei interesaţi pot transmite formularul de înscriere este 14 martie 2013. Termenul de predare a eseurilor rămâne neschimbat, 21 aprilie 2013.

 

Concursul de eseuri oferă participanţilor posibilitatea de a aborda critic fenomenul arhitectural contemporan din ţările Europei Centrale şi de Est. Prin intermediul eseului, cei interesaţi au posibilitatea să expună, să detalieze şi să argumenteze viziunea proprie referitoare la arhitectura unei ţări, mai multor ţări sau a întregii regiuni a Europei Centrale şi de Est şi/sau să prezinte din punct de vedere critic proiecte semnificative construite în secolul 21. Concursul se adresează profesioniştilor şi studenţilor din domeniu, criticilor, teoreticienilor, filosofilor, sociologilor, profesorilor etc., tuturor celor preocupaţi de domeniul arhitecturii care doresc să prezinte modul în care ei percep arhitectura contemporană a ţărilor Europei Centrale şi de Est.

Juriul internaţional al concursului este prezidat la această primă ediţie a concursului de Juhani Pallasmaa. Acesta practică arhitectura de la începutul anilor ’60. Și-a înființat propriul birou, Juhani Pallasmaa Architects, în 1983, după ce a colaborat cu mai mulți arhitecți pe parcursul unei perioade de douăzeci de ani. Pe lângă proiectare arhitecturală a mai activat în domenii precum design-ul urban, design-ul de expoziție, de produs și design-ul grafic.

A predat și a susținut conferințe în întreaga lume și a publicat cărți și numeroase eseuri de filozofia și critica arhitecturii și artelor în peste treizeci de limbi.

Printre cele treizeci și cinci de cărți ale sale se numără şi cele mai recente: Encounters 2: Architectural Essays, Helsinki 2012; Understanding Architecture, Londra 2012 (în colaborare cu Robert McCarter); The Embodied Image: imagination and imagery in architecture, Londra 2011; The Thinking Hand: existential and embodied wisdom in architecture, Londra 2009.

Pallasmaa a primit trei doctorate onorifice: de la Universitatea de Arte Industriale din Helsinki, 1993 (în arte); de la Universitatea de Tehnologie din Helsinki în 1998 (în tehnologie), și de Academia de Arte a Estoniei, în 2004 (în arte). Juhani Pallasmaa este, de asemenea, membru academician al Academiei Internaționale de Arhitectură, din 2012, și membru al juriului premiului Pritzker Architecture începând din 2008.

 

Eseurile nominalizate vor fi publicate în revista regională Arhitext şi/sau în catalogul expoziţiei Trans(a)parenţe, pe site-ul www.arhitext.com şi/sau pe platforma de arhitectură regională www.east-centricarch.eu, fiind astfel făcute cunoscute unui public larg. Astfel, autorii eseurilor nominalizate vor beneficia de promovare la nivel regional atât în cadrul Trienalei de arhitectură East Centric, pe materialele de promovare ale acesteia, în revista Arhitext, revistele şi site-urile partenere ale Trienalei. De asemenea, autorii eseurilor nominalizate vor primi cărţi şi reviste de arhitectură bilingve, editate în România, în valoare de 200 euro. Premiul pentru eseul câştigător constă în suma de 1000 euro şi cărţi şi reviste de arhitectură bilingve, editate în România, în valoare de 200 euro (de la etapa de nominalizare).

 

Termene-limită:

–          Etapa I: Etapa de înscriere: 22 ianuarie 2012 – 14 martie 2013

–          Etapa II: Transmiterea eseurilor pentru concurs: 21 aprilie 2013

–          Anunţul privind eseurile nominalizate de juriu: 10 iunie 2012

–          Etapa III:Susţinerea eseurilor nominalizate în faţa juriului, la Trienală: 18 şi 19 octombrie 2013

–          Premierea: 19 octombrie 2013

 

Regulamentul concursului de eseuri îl găsiţi la
http://arhitext.com/docs/Concurs%20eseuri%20RO.pdf

şi la http://www.east-centricarch.eu/triennale/contest/

 

Organizator: Fundaţia Arhitext design

Co-organizator: Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, Ion Mincu, Bucureşti

 

Sponsor oficial: Nemetschek Allplan

Parteneri de comunicare: Arhitext, Arhitectura, Archilovers

 

Parteneri: Fundaţia Archaeus, ASASH, Intermediate National Contact Meeting, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia de la 4, Asociaţia din Mincu, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Timiş

Parteneri media: Radio România Cultural, Arhitekton, Epiteszforum.hu, Arhimania, Arhiforum, Igloo, Zeppelin, Artclue, Architravel.ro, W-A.pl, wettbewerbe aktuell, Atelierul de proiectare, Modernism.ro

 

Pentru detalii puteţi contacta departamentul de presă al Trienalei:

[email protected] / 031.104.11.78

www.east-centricarch.eu/triennale/

www.arhitext.com/evenimente/trienala-de-arhitectura-east-centric/

www.facebook.com/EastCentricArchitectureTriennale