
In anul 1922 renumitul cronicar timisorean Gabriel Sarkany a publicat un articol cu titlul “Timisoara – noul centru muzical al Romaniei”. Aceasta formulare foarte indrazneata trebuia sa aibe un fundament bine gandit. Cercetand in multe arhive si biblioteci mari din intreaga Europa si urmand urmele marilor muzicieni care au trecut prin aceasta regiune “Binecuvantata de Dumnezeu” am putut descoperi multe legaturi cu Banatul si mai ales cu Timisoara. Multi din corifeii muzicii universale au trecut pe aici sau au dedicat Banatului capitole intregi in autobiografiile lor. Printre acestia nu figureaza numai Liszt, Strauss si Brahms, ci si foarte multi altii, pe care astazi istoriografia (chiar si cea romaneasca) i-a uitat.
Daca pana prin anii 1930 cultura muzicala banateana a fost reprezentata in multe publicatii internationale, astazi ea reprezinta un teren uitat de marea istorie muzicala, fiind foarte complicata si complexa cu implicatii interetnice, geopolitice si interconfesionale. Si totusi se merita acest excurs intr-un domeniu cultural extrem de palpitant si nou, care ne deschide privirea spre noi orizonturi.
—
Dr. Franz Metz (n. 1955 la Darova), organist si muzicolog la München, si-a inceput studiile muzicale la Lugoj (Dr. Josef Willer, Prof. Clara Peia); dupa studiul orgii la Universitatea de Muzica din Bucuresti, paralel cu o activitate concertistica foarte activa de organist, a publicat primele articole de studii organologice si muzicologice in diferite ziare si reviste din Romania. Publicatiile sale muzicologice (studii si carti stiintifice din domeniul istoriografiei muzicale sud-esteuropene) au aparut in Germania, Austria, Ungaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Slovacia si Italia. A concertat ca organist la cele mai importante orgi europene si a initiat dupa 1991 primele cursuri si festivaluri internationale de orga din Banat. Este presedintele asociatiei Gesellschaft für deutsche Musikkultur im südöstlichen Europa e.V. si fondatorul editurii Edition Musik Südost (München) care publica lucrari muzicale din tarile sud-est-europene. In anul 2009 a fost numit membru de onoare a Uniunii compozitorilor si muzicologilor din Romania.
Dr. Franz Metz
Hugo-Weiss-Str. 5
D-81827 München
www.edition-musik-suedost.de
Recent Comments