Vernisaj la Cărtureşti Cluj: basme vechi prind viaţă nouă prin ilustraţii contemporane

Vineri, 8 februarie, de la ora 18:00, în Librăria Cărtureşti din Cluj, Editura Vellant lansează în haine noi povestea lui Petre Ispirescu, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte.”

Ilustraţiile din volum – realizate de Maria Surducan pentru colecţia „Pasărea măiastră” – vor putea fi admirate şi în original, în cadrul expoziţiei care va fi deschisă la Cărtureşti în perioada 8 februarie – 21 martie. Vernisajul va fi încheiat cu o sesiune specială de autografe „desenate” în culori de ilustratoarea Maria Surducan. Maria şi-a încheiat studiile de master la Universitatea de Artă şi Design Cluj şi lucrează ca ilustrator de carte, autor de bandă desenată şi grafic designer în studioul său din Cluj. Lucrările publicate până acum includ un roman grafic, un jurnal de călătorie şi diverse antologii de bandă desenată.

Proiectul „Pasărea măiastră” îşi propune să readucă poveştile româneşti în atenţia cititorilor prin ilustrarea şi reinterpretarea lor vizuală de către artişti români contemporani. Până acum, în colecţia coordonată la Vellant de Simona Răuţă au apărut „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, ilustrată de Cristiana Radu, „Făt-Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu, cu ilustraţii de Nura El-Sayed, şi „Zâna Zorilor”, de Ioan Slavici, în ilustraţiile Mădălinei Andronic.

Colecţia „Pasărea măiastră” şi seria de felicitări şi cărţi poştale „Vellant iubeşte ilustraţia românească” fac parte dintr-un proiect mai amplu al Editurii Vellant de descoperire, susţinere şi promovare a talentului în materie de design, ilustraţie de carte şi arte vizuale româneşti.