Piața românească de artă deschide anul cu dreptul: cele două licitații desfășurate în seara de 30 ianuarie la Athénée Palace Hilton, Licitația de Artă Românească Importantă & Licitația de Postmodernism și Contemporană, aduc la Artmark vânzări totale de 800.000 de euro, o rată de adjudecare de 88% și peste 10 recorduri de autor. Arta contemporană are un contur tot mai bine definit pe piața de profil din România, înregistrând o creștere de 20% față de recordul precedent, Licitația de Postmodernism și Contemporană organizată în noiembrie 2012, respectiv o creștere de 27% față de media licitațiilor de profil organizate de Artmark anul trecut.  

Sala cea mare, arhiplină și neîncăpătoare, a hotelului Hilton din București, numărând peste 400 de spectatori și 150 de palete distincte participante, a dat restartul pieței de artă în 2013 într-un mod alert: ritmul pașilor de licitație a fost accelerat de disputarea portretului „Țigăncușă”, semnat de pictorul Octav Băncilă, care a fost adjudecat cu suma de 23.000 de euro, de zece ori valoarea estimată, după nu mai puțin de 43 de oferte înregistrate.

Dacă în cadrul Licitației de Artă Românească Importantă recordurile vin din partea pictorilor Ștefan Popescu  („Marrakech”, adjudecată cu suma de 19.000 de euro) și Mina Byck Wepper („Familie de tătari”, adjudecată cu 9.500 de euro), cea de-a doua parte a serii, rezervată artei postmoderne și contemporane, aduce în topul celor mai valoroși artiști trei recorduri de autor: pictorul Ion Musceleanu („Odihna”, 7.000 de euro), sculptorul Ion Lucian Murnu („Orfeu”, 3.250 de euro) și artistul contemporan Erno Bartha („Tennis Bed”, 5.000 de euro).

Primul eșalon al artei românești reprezintă și la începutul lui 2013 marea căutare a iubitorilor de artă. Opera „Femei în parc” a pictorului Ioan Andreescu atinge cea mai mare valoare în cadrul Licitației de Artă Românească Importantă, fiind adjudecată cu suma de 130.000 de euro, în timp ce micuțul portret „Venețiana”, al fascinantului Nicolae Tonitza, atinge valoarea de 75.000 de euro. Cel de-al treilea loc în clasamentul lunii ianuarie este ocupat de pictorul Ion Țuculescu, a cărui operă abstract-folclorică „Adevăr și poezie la Mangalia” este adjudecată cu suma de 70.000 de euro.

Pentru luna februarie, Artmark pregătește iubitorilor de artă o nouă serie de evenimente:  Licitatia de Mărțisor I – Pictură și sculptură (19 februarie, Athénée Palace Hilton), Licitația de Mărțișor II – Mărțișoare de Epocă, Bijuterie și Artă Decorativă (20 februarie, Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă), respectiv Licitaţia de Avangardă şi Expresionism (21 februarie, Athénée Palace Hilton).