Ce legătură există între artă şi tenisul de câmp? Aparent niciuna. Dacă vorbim însă despre Licitaţia de Artă Contemporană organizată de Artmark, întâlnirea dintre cele două medii este posibilă. Evenimentul din seara de 30 ianuarie, desfăşurat la Athénée Palace Hilton Bucureşti, aduce în atenţia iubitorilor de artă o operă inedită pe piaţa din România: ”Tennis Bed”, semnată de artistul clujean Erno Bartha.  

Erno Bartha, Tennis bed

Samuel Mutzner, Primavara la Kyoto

Gheorghe Petrascu, Case la Silistra

Licitaţia de Artă Contemporană trezeşte tenisul la viaţă

Ultimul lot al licitației din seara de 30 ianuarie, controversata rachetă de tenis copleșită de mingi (valoare estimativă: €  5.000 – 6.000), reprezintă un „pat“ numai bun pentru somnul prelungit al tenisului românesc, de la epoca de aur Ţiriac – Năstase încoace.

În spectacolul Licitației de Artă Românească Importantă, Postmodernă și Contemporană, artiștii contemporani (Erno Bartha, Dan Perjovschi, Dragoș Burlacu sau Roman Tolici), își dispută un loc în clasamentul general al celor mai valoroși artiști români, din care nu lipsesc numele grele ale picturii de patrimoniu: Nicolae Grigorescu („Mioare”, valoare estimativă: € 25.000 – 40.000), Nicolae Tonitza („Venețiana”, valoare estimativă: € 80.000 – 150.000), Gheorghe Petrașcu („Case la Silistra”, valoare estimativă: € 6.000 – 9.000), Ion Țuculescu („Iarnă pe strada Lizeanu”, valoare estimativă: € 25.000 – 45.000), Samuel Mutzner („Primăvară la Kyoto”, valoare estimativă: € 18.000 – 28.000) sau Eustațiu Stoenescu („La îngroparea lui Lumânărică”, valoare estimativă € 20.000 – 40.000).

Opera lui Eustațiu Stoenescu are o poveste aparte: pictura, scenă socială emoționantă din viața cotidiană postbelică, surprinde atmosfera războiului, sărăciei și foametei care se resimțeau în toate păturile sociale. Tabloul a aparținut în anii ‘40 colecției  Principelui Constantin Basarab-Brâncoveanu, Conte de Ungaria, iar în anii ’60  –  colecției Tiberiu Puica.

Licitația de Artă Românească Importantă, Postmodernă și Contemporană are loc la Athénée Palace Hilton Bucureşti, miercuri, 30 ianuarie, începând cu ora 19:30.  Expoziția loturilor mai poate fi vizitată marți, 29 ianuarie, la Palatul Cesianu-Racoviță și miercuri, 30 ianuarie, la Athénée Palace Hilton Bucureşti, în intervalul orar 10:00 – 19:00.

 

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.).Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.