„Cutia Paleologu” este unul dintre cele mai complexe proiecte ce intersectează lumea artei cu cea a vinului. Este atât un obiect de artă cât și o colecţie limitată de vinuri premium, realizată de Ciprian Paleologu împreună cu Crama Oprişor / Carl Reh Winery în anul 2010.
Cutia Paleologu se împarte tehnic în următoarele elemente:
-33 de cutii ciocan ce conţin o sticlă dublumagnum si 6 sticle magnum, numerotarea sticlelor din aceste cutii fiind de la nr 1 la nr 231, inclusiv, iar cutiile fiind numerotate de la nr 1 la nr 33 inclusiv.
-70 cutii individuale dublumagnum ce conţin sticla cu eticheta „Ciocănar”, de la nr C 232 la nr C301, inclusiv (eticheta cu ciocănarul decupat)
– 470 cutii individuale dublumagnum ce contin eticheta „Omuleții 11”, de la nr M 302 la nr M771 (eticheta lungă verticală)
– 3091 cutii individuale magnum ce contin eticheta „Omuleții 22”, de la nr O 772 la nr O 3862 (eticheta lungă verticală)
Fiecare cutie conţine câte un certificat de autenticitate astfel:
-Cele 33 cutii ciocan , certificat unicat pentru fiecare în parte, digigraphie pe o faţă, desen original pe cealată faţa
-Restul cutiilor individuale certificat tiparit
„Cutia Paleologu”, sub forma cutiilor ciocan (cele 33), face parte din expoziţia Traumatic Area – Cutia Paleologu (a VI etapa a Proiectului UMAN – 2010 – Galeria Recyclenest), acest obiect fiind în sine un element din construcţia expoziţiei. El este o lucrare care întregeşte parcursul vizitatatorului expoziţiei şi are rol ritualic la deschiderea acesteia.
Fiecare din cele 33 de cutii ciocan au în interior, alături de sticle de vin, încă două obiecte definitorii. O cheie prismatică individualizată si un certificat de autenticitate ce în sine este un obiect artistic – digigraphie pe o parte, desen original pe cealaltă faţă. Fiecare din cele 33 de certificate este un fragment dintr-o poveste ilustrată despre conceptul UMAN. Alaturând episoadele înţelegi întreaga istorie şi pildele ei. (Certificatul nr 1 conține „Nașterea” , pe când nr.32 ilustrează „Moartea”. Sunt 16 perechi de valori opuse + / – plus cea dea 33 valoare care este „Credința”)
De la începutul acestui demers cei trei constructori ai proiectului: artistul Ciprian Paleologu, creatorul Vinului Liviu Grigorică și Rodica Căpățînă, directoarea Cramei Oprișor la acea vreme, au lucrat punctual şi aplicat la fiecare detaliu. Creatorul vinului a conceput ideea cupajului pornind de la personajele artistului şi de la forma în care ele vor exista în expoziţie. Mesajul artistic are o traducere oenologică în sufletul vinului. Vinul este sângele omuleţilor din expoziţie, este elementul viu care îi insoţeşte. El a fost gândit în aşa fel de către creatorul vinului încât odată cu timpul şi învechirea sa să evolueze şi să se câştige în complexitate dezvăluind diferite feţe, aspecte ale creaţiei.
Din întregul lot de vinuri „Cutia Paleologu”, cutiile individuale fac obiectul comercializării , cutiile ciocan – 33 vor aveau un alt traseu ce va putea fi urmărit asemeni unei poveşti, de către colecţionari, de iubitorii de artă şi vin.
Se poate interpreta că cele 33 de cutii ciocan îşi vor alege ele proprietarul şi nu invers (ca orice obiect complex şi cu personalitate). Se vor căuta în timp și spațiu una pe alta pentru a întregi povestea desenată din 33 de episoade, având proprietari deosebiți și necunoscuți între ei. Iar prismele din fiecare ciocan sunt de fapt chei.
Cutia Ciocan nu este un element banal de transport al vinului ci dimpotrivă o “povară” existențială pentru posesorul ei.
Vinul este un cupaj roşu sec din anul 2008 din soiurile Cabernet Sauviugnon, Fetească Neagră, Shiraz şi Dornfelder, realizat la Crama Oprişor / Carl Reh Winery de Creatorul de vinuri Liviu Grigorică alături de oenologul Veronica Gheorghiu.
Cutia Paleologu este de fapt un nou pas realizat în direcţia dezvoltarii conceptului de artă şi vin, domeniu distinct al Cramei Oprişor, în continuarea conceptelor create de artistul Ciprian Paleologu Erotikon, Nenumita, Cupola Sanctis etc.
Recent Comments