Expoziție „Umbre suspendate” de Nectaria Radu
Vernisaj: 22 decembrie ora 20.00
Locație: Cafeneaua Antipa din incinta Muzeului Național de Științe ale Naturii „Grigore Antipa” București

Sos. Kiseleff nr.1, Sector1, Bucuresti, in incinta muzeului Antipa, tel: 0730030140,

Program: luni-duminica: 09:00-00:00

Ca și în lucrările sale anterioare, Nectaria Radu aduce în proiectul „Umbre Suspendate” o notă de subiectivitate și percepție genului de artă figurativă. Ea are capacitatea de a privi lumea înconjurătoare uneori cu ironie, alteori cu umor, de a se juca cu privitorul. Textele pe care le folosește uneori în lucrările sale seamănă cu versurile unei poezii sau partituri muzicale, precum și cuvinte cheie care abordează subiectivitatea dintr-un unghi ludic. În același fel, circumstanțele își schimbă densitatea iar transferul de atenție se face de la exterior către interior, de la mediu la persoană, de la elementele regnului animal la elementele specific umane.

Armonia existentă în lucrările sale este asemanatoare unei grădini pline de fantezie și muzică, un camp vizual care reflectă lumina, umbra, mișcarea, tăcerea, sunetul și vocea.

Nectaria Radu furnizează un univers plin de energie și dualitate, elemente folosite simultan pentru a descrie tensiunea prezentă în lucrările sale. Gândiți-vă la dinamica cuantică. Mecanică. Mișcare. Schimbăm idei într-o secundă. Ceea ce ramâne, ce se păstrează într-o operă de artă este pur subiectiv. Aceasta este abordarea pe care Nectaria Radu ne-o oferă în cadrul expoziției de pictură gazduită de Café Antipa București.

 

Nectaria Radu (n. Bucuresti, 1984) este doctorand la Universitatea Naţionala de Arte Bucureşti, absolventă a Departamentului de Studii Masterale ale aceleași instituții, specializarea Pictură și absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti , Facultatea de Arte Plastice. În perioada 2010-2011 a realizat creația grafică a proiectului de reamenajarea și remodelare funcțională a Muzeului Național de Științe Naturale „Grigore Antipa” din București.

 

Cuminte prin atitudinile relaxate ale personajelor umane, îndrăzneață prin combinarea de siluete umane, zoomorfe și incluziuni de texte, expoziția Nectariei Radu va impresiona vizitatorii Café Antipa. În mod cert, aceștia vor recunoaște în lucrările Nectariei simbolurile întâlnite în grafica traseului de vizitare din Muzeu; le rămâne să descopere la ce se referă aluzia pictată: pasărea ca personificare a sufletului, zborul ca aluzie la idee ca produs al minții umane sau pasărea ca materializare a dorinței umane de eliberare din captivitatea socială și urbană?

 

„Umbrele suspendate” de către Nectaria Radu în Café Antipa transformă acest spațiu dintr‐un loc de întâlnire într‐un loc de relaxare, meditație și armonie coloristică.

 

Texte: Dr. Aurora Stănescu, Alina Bucur

Departamentul curatoriat-cercetare

Departament Marketing Cultural

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”