CHIPURI AFRICANE

expozitie de fotografie

15 decembrie 2012 – 17 ianuarie 2013

libraria Carturesti Cluj

In iunie 2011, arhitectii Ionut Florea si Ana Hogas au luat o pauza de la cariera, pentru a fi nomazi in Africa. Au calatorit singuri, cu o motocicleta si un cort, timp de 420 de zile, in care au parcurs 55.000 de kilometri si au strabatut peste 20 de tari: Maroc, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon, Republica Congo (Brazzaville), Republica Democrata Congo (Kinshasa), Zambia, Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Mozambique, Tanzania, Kenya, Ethiopia, Sudan, Egipt. Pe parcursul acestei calatorii ambitioase, au captat in fotografii tot ceea ce au intalnit – suntem incantati sa gazduim in libraria noastra, timp de o luna, cateva dintre cele mai reusite portrete realizate de cei doi aventurieri.

„Suntem cuplul Ionut, la ghidonul motocicletei, si Ana, carcotind in spate. Inspirati de documentarele lui Sir David Attenborough, animati de o ruptura de tendon achilian si de calatorii anterioare in Sri Lanka, Hong Kong si Asia de sud-est, iata-ne traind un vis. Planuim calatoria asta de doi ani si ne pregatim pentru ea de unul. Pe 11 iunie, cu 9 luni intarziere, datorita unui accident suferit de Ionut, am plecat in sfarsit in marea aventura”. Astfel se prezinta Ana si Ionut, pe blogul lor, la inceput de calatorie. 420 de zile mai tarziu, aflati la doar cativa kilometri de punctul din care au pornit, coplesiti de ganduri si oboseala, scriu din nou: „Calatorind, vagabondand, razbisem pana departe si devenisem liberi. In loc sa ne imaginam lumea, o vazusem asa cum e. Natura ne-a demonstrat ca suntem niste pitici, iar oamenii, majoritatea niste straini, ne-au primit cu altruism si infinita generozitate”.

Se spune ca un portret dezvaluie cate ceva atat despre subiect si fotograf, cat si despre cel care priveste, fara a spune niciodata intreaga poveste. Africa, exuberanta si brutala, este, fara indoiala, un subiect fotogenic. Expozitia „Chipuri africane” invita la reflectie asupra realitatii din spatele cliseelor, completand portretul unui continent cu detalii marunte si emotii discrete. Aventura traita de Ana si Ionut nu ar fi fost posibila fara generozitatea si energia africanilor, astfel ca aceasta expozitie le este dedicata lor.

Pentru anul 2013, cei doi planuiesc o noua expeditie, de data aceasta in America de Sud, cu doua motociclete. Povestea lor poate fi citita de la inceput si urmarita in continuare pe www.intotheworld.eu.