Grădiniţa de Grasshoper este o comunitate de arhitecţi şi designeri din București ce au fost reuniţi de pasiunea pentru modelarea 3D dar şi de design-ul parametric. Aceasta este un teren alternativ de învăţare şi experiment ce s-a format în urma experienţei arhitectului Andrei Ivănescu în cadrul workshop-ului  Santa’s Digital din 2011.

În grădiniţă joaca este încurajată,  iar experimentul este la el acasă. Deşi noţiunea de “casă” a tot suferit modificări  de la începutul demersului, din luna iulie a acestui an. Începutul i-a avut ca parteneri pe cei de la Dianei Patru, acasă, s-a transferat apoi la Carol 53, un loc ce i-a primit cu braţele larg deschise unde s-a desfăşurat vernisajul din data de 20 septembrie 2012 .Aici  puteţi  vedea   primele obiecte  proiectate şi produse de participanţii Grupei  Mici. Acum ei au crescut şi au ajuns în Grupa Mijlocie.

Astfel au lucrat în echipă  la proiectul  ce îl prezentăm  vineri 14 decembrie 2012 la ora 18:30 la The Ark, București.

The Ark, Bursa Marfurilor Creative, lângă Piața de Flori Rahova, Str. Uranus nr. 150.

Pavilionul este o reuniune a poftelor tinerilor arhitecţi, este un fusion-cooking de fabricaţie digitală cu grădină verticală şi o “shaorma cu-de-toate” a geometriei algoritmice.

Grădiniţa cultiva o abordare critică asupra a ceea ce poate fi făcut cu designul computaţional, izvorâtă direct din necesităţile practicii locale. Scopul este naşterea unei avangarde înrădăcinate în etosul local, dar privind către viitor prin optică informată a noilor tehnologii de proiectare şi producţie arhitecturală.

Astfel, accentul Grădiniţei cade mai puţin pe geometrii abstracte şi aspecte formale, şi mai curând pe reutilizarea materialelor, adaptarea la existent şi experimentarea concretă cu materiale simple, accesibile, dar puse într-o nouă lumină de către tehnicile de fabricare digitală (3d-printer, router-CNC, laser-CNC etc.).

Grădiniţa de Grasshopper îşi propune, deci, să cultive (cu răbdarea şi blândeţea unei grădiniţe) în rândurile studenţilor, profesorilor şi practicienilor o atitudine sănătoasă şi deschisă faţă de viitorul arhitecturii romaneşti, prin cursuri şi workshopuri, împreună cu partenerii săi de organizare, fabricare şi media. Modulele, organizate în Grupe Mici, Mijlocii şi Mari, poarta participanţii prin etapele proiectării şi fabricării, căutând a insera informaţia aşezat şi însemnat, cu impact cât mai mare.

Vă invităm să savurăm împreună acest eveniment şi să discutăm liber despre design computaţional, despre febra digitalului şi absenţa naturalului, şi-n primul rând despre nevoia de manifest a tinerei generaţii de arhitecţi romani.

Mai multe detalii legate de Grădiniţa de Grasshopper>

blog, la www.gradinitagh.tumblr.com  sau pe pagina de facebook: http://www.facebook.com/GradinitaDeGrasshopper .

Alte detalii>

Locația The Ark

Locația Dianei Patru

Locația Carol 53

Workshop Santa’s Digital