Între 6.12.-21.12.2012 galeria ArtPoint din capitala Austriei prezintă trei tineri artiști: Adi Matei din România, Ljubica Denković din Serbia și Anatoly Belov din Ucraina. Cei trei se află înr-o rezidență de trei luni la Viena, oferită de KulturKontakt Austria. Dealtfel lucrările expuse în cadrul expoziției de la Viena au luat naștere în această perioadă a rezidenței.

Adi Matei – Fara titlu 2012

Adi Matei este singurul artist român care a beneficiat în acest an de programul KulturKontakt Austria „Artists in Residence“. Lucrările sale, prezentate la galeria ArtPoint, se concentrază asupra arhitecturii, care are în opinia lui o importantă influența atât asupra spațiului public, cât și a vieții private. Matei se joacă în lucrările sale cu elemente de construcție, precum pereți prefabricați, scări sau ferestre, care sunt scoase din contextul arhitectural. Ele dau impresia de a fi masive și în același timp transparente și imponderabile. În raport cu fragilitatea umană, Adi Matei consideră aceste elemente ca fiind expresia forței, utilității și frumuseții.

Ljubica Denkovic Be normal like everyone else 2012

Artista din Serbia, Ljubica Denković, preferă ca mediu de exprimare artistică desenul și pictura. Tema centrală a lucrărilor sale o constituie omul – cu forțele și slăbiciunile sale, cu modelele sale de comportament și cu modul în care reacționează la provocări.

Anatoly Belov from The Most Pornographic Book of the World II 2012

Artistul ucrainean Anatoly Belov se concentrază de mai mulți ani asupra dezvoltării socio-culturale din Ucraina. În lucrările sale el face printre altele referire la măsurile de „protejare a moralității publice“, precum și la restricțiile și represiunile îndreptate împotriva homosexualilor.

Programul „Artists in Residence“

KulturKontakt a lansat acest program cu 20 de ani în urmă. Din 1992 încoace peste 5600 de artiști au aplicat, iar 248 (inclusiv cei din 2012) au participat la acest program. Lucrările celor 12 artiști invitați în 2012 au fost prezentate în cadrul a patru expoziții la galeria ArtPoint. Programul „Artists in Residence“ se adresează tinerilor artiști plastici și fotografi din Europa de Est și de Sud-Est, precum și din Turcia. Prin acest program KulturKontakt Austria dorește să-i sprijine pe acești artiști  în a realiza contacte și schimburi de experiență cu scena artistică austriacă și internațională.