“Ramasitele Zilei” (2)
<< 21-22 cine-a tras in noi ? >>

ALERT studio (Pink Code). Raluca Ilaria Demetrescu. Eveniment: Vineri 21 Decembrie, ora 18.00.

23 de ani de la caderea comunismului si a dictaturii lui Ceausescu. E mult, e putin? E mult si greu de povestit. Am scris atunci totul dintr-o suflare. Emotia zilelor revoltelor din Timisoara transmise de Europa Libera, in direct. Cum oare reuseau in tara inchisa?! Mitingul tembel al lui Ceasca din dimineata zilei de miercuri 21. Si tata, care in ziua de 21, pe la 23 h, pe treptele Teatrului National la cativa metri de soldati a zis : “Au pus armele in pozitia dinaintea tragerii, sa mergem!” (facuse armata, stia). Atunci am plecat, prin pasajul de la Universitate. In spatele nostru armata a tras.
In ziua aceea au fost 21° C, “un miracol” s-a zis.
Am avut curaj si eu si ceilalti. N-am stiut ca e teapa, am iesit urland pentru libertate in strada. Si a fost colosal. Inca si-acum simt in tot corpul: “huoooooooooooooooo!”
Trageam cliseele cu Zenithul. Le-am developat si marit singura, pe sculele mele rusesti sovietice. Nu aveam prea multe filme la mine, pacat! Nici nu ma pricepeam prea bine.
Pe 22, inainte sa se lumineze am plecat de acasa cu tata, pe jos, catre centru, la miting, sa-l dam jos pe Ceausescu, sa scapam de comunisti. Pe 22 am fost in Piata Revolutiei. Deasupra noastra nea Caisa fugea ce elicopterul. Dupa ce a plecat au inceput impuscaturile. Timp de 3 zile am fost pe strazi. Aveam 19 ani.
Ce fel de natie suntem noi care l-am votat pe Iliescu in proportie de 85% si l-am scuipat pe Coposu, in mai ‘90? Azi mafia din securitatea lui Ceausescu si fostii nomenclaturisti (mai mici sau mai mari) conduc tara si fura si jefuiesc si mint. Deci nu e chiar atat de mult timp de atunci, 23 de ani. Din cauza lor nu stim nici azi cine-a tras atunci in noi.

Fotografii inedite de Raluca Ilaria Demetrescu.
Deschiderea va avea loc pe 21 decembrie ora 18.
Expozitia va fi deschisa pe 21 decembrie intre orele 18-22 si pe 22 decembrie intre 12-18h.

ALERT studio
2-4 Mircea Vulcanescu Street
code 010281 | Bucharest, Romania
www.alertstudio.org