CLONE VECTOR

Vlad Berte

4 decembrie 2012 – 4 ianuarie 2013
Curatori: Bogdan Rața & Mihai Zgondoiu
Vernisaj: marți 4 decembrie 2012, ora 17.00, galeria “geam MAT” a Muzeului de Artă din Timișoara,
(Piața Unirii colț cu str. Mercy)
www.geammat.blogspot.com
“Fiecare acţiune îşi are limitele naturale, adică reacţiunea ei, care, la rându-i, va amprenta procesele sociale, trasând imprevizibilul din viitor. În sensul acestei idei, tind să cred că reperele esenţiale ale societăţii noastre contemporane se uniformizează, se descotorosesc de un prea-plin, degajând un nou set de reguli… În căutarea unui răspuns sau a unei rezolvări, am concluzionat că termenul asociat stresului nostru este de natură economică, termen unanim acceptat sub denotativul criză. Această criză nu e decât o reacţie adversă a unei alte crize de fond, fiind în sinea ei un mecanism de autoreglare in extremis al sistemului social contemporan.
Proiectul CLONE VECTOR sintetizează o parte din ceea ce percepem noi astăzi ca fiind un impas/o criză a adevăratelor valori sociale. Valori ce sunt alterate prin procese digitale, apoi simplificate până la nivelul codului binar (ASCII), devoalând astfel o stare de superficialitate perpetuă. La nivel iraţional criza rezidă în imaginea monetară, a banului, a acelui echivalent general şi mijloc de schimb al mărfurilor pe pieţele lumii. Dacă aceast vector este în fapt oglindirea unor practici şi etaloane apuse?
Fragmentarea şi constrângerea libertăţii unor imagini puternic întipărite în memoria noastră impun o recontextualizare, o forţare a limitelor imaginale tolerate şi tolerante. Pentru că, în momentul în care o reprezentare este privată de o parte a atributelor sale, inevitabil, ea este simplificată, devenind mult mai uşor lizibilă.” Vlad BERTE

Organizator: Muzeul de Artă din Timișoara
Partener: Fundația HERCZEG
Parteneri media: www.oradetimis.ro, www.agentiadecarte.ro, www.modernism.ro