Marţi, 4 decembrie, la ora 18.30, la Teatru Fix din Iaşi (str. Cuza Vodă nr. 10, subsol), Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori români, va susţine o lectură publică din cel mai recent roman al său, Toate bufniţele, lansat de Polirom la Gaudeamus 2012, şi în ediţie digitală.

Lectura va fi urmată de un dialog cu scriitorii Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, redactorii revistei Alecart, dar şi cu publicul.

Toate bufniţele este cel mai bine vîndut titlu Polirom la ediţia 2012 a Tîrgului de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie, Bucureşti, Romexpo).

 

FILIP FLORIAN: „Dacă oamenii, toţi oamenii, s-ar sătura într-o bună zi de poveşti, cred că sufletele s-ar usca, s-ar topi şi lumea ar arăta ca un pustiu. O asemenea nenorocire n-o să se întîmple însă prea curînd, nici săptămîna viitoare, nici la toamnă, nici peste o mie de ani. Înaintea ei, cu siguranţă, o să se petreacă alte milioane şi milioane de fapte, şuvoiul vieţii o să curgă mai departe, cu furtuni şi îndrăgostiri, cu boli şi rîsete de copii, cu războaie şi prietenii, cu crize financiare şi meri înfloriţi, cu alb, cu negru şi cu infinite nuanţe de gri. Iar faptele, întotdeauna, vor fi urmate de poveşti, de-o mare de poveşti, fiindcă fiecare faptă se vede cu ochi diferiţi, în fel şi chip. Sînt poveştile noastre, ale tuturor, fără de care am muri de sete, ne-am prăpădi. La sfîrşitul sfîrşitului, zic eu, o să existe un singur mare regret, că nu-l vom mai putea povesti.”

 

FILIP FLORIAN s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005),a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză.

 

În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii. Ambele titluri au ajuns astăzi la a patra ediţie.

 

Zilele regelui (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

 

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în zece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető (Ungaria), Czarne (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama + (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie) şi Animar (Egipt).

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.