MĂRUL

Art-evenimentul “Mărul” s-a născut dintr-un efervescent dialog ce se poartă de o vreme între cei patru participanți. Astfel, la provocarea unuia dintre aceștia – maestrul Szabo Tamas, care a solicitat expres și auctorial o acțiune comună urmînd  să implice cîte un ‘workshop solitar’ –realizat de fiecare dintre cei patru fotografi avînd ca pretext, subiect și obiect…MĂRUL, grupul a trecut la treabă. Rezultatele acestor demersuri individuale – păstrate cu intenție ‘secrete’ față de ceilalți trei pînă la momentul vernisajului, urmau să fie etalate pe simezele unei galerii în cadrul unei expoziții de grup, ceea ce iată, se și întîmplă.

Evenimentul are loc în minunatul spațiu al galeriei “Hangar” din Cluj-Napoca – str. Episcop Ioan Bob nr. 12, la data de 4 decembrie 2012, orele 18. (Dorel Găină)

 

SZABO TAMAS – artist fotograf clujean de mare anvergură – un senior al fotografiei transilvănene – Szabo Tamas a participat la numeroase saloane naţionale şi internaţionale de fotografie, din Japonia până în Hawaii, precum şi la expoziţii personale şi de grup. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din 1965. În 1978 a fost primit în Federaţia Internaţională a Fotografilor (FIAP), din cadrul UNESCO. Fotografiile sale au ajuns să fie publicate în 168 de albume, în ziare şi reviste din ţară şi străinătate. Szabo Tamas a ilustrat mai mult de 150 de cărţi, în limbile română şi maghiară, de la lucrări de folclor la scrieri de călătorie, în cei peste 60 ani de carieră.

 

În imaginile mele este vorba despre povestea fructului interzis “de la Szabo citire” – sarpele a oferit marul Evei, Eva mai departe lui Adam; amândoi au mâncat din fructul interzis și din această cauză suferă omenirea. Aceasta poveste am dorit să o redau în câteva imagini “pacatul originar” este  titlul sub care se prezintă imaginile mele.” (Szabo Tamas)

 

CRINA PRIDA – nu agreează termenul de “fotograf” – prefer să mă consider un ‘artist al metanarațiunii’ cu o cameră foto alaturi. Reveria mea în spațiul vizual se suprapune sentimentelor și stărilor neexprimate ale modelelor aflate în fața aparatului foto; este un fel de autoportret reflexiv, în care la final, oglinda se intoarce si deconstruiește personajul, înlocuindu-l cu  limbajul de imagine despre acesta, un limbaj pe alocuri înșelător, dark, erotic sau capricios, dar mereu foarte personal”

Expozitii personale si colective in Romania, Ungaria, Statele Unite, Iran. Curator in proiectul Citypulse/Citylab (Statele Unite/ Canada/ Japonia/ Chile), cu numeroase publicatii foto si media in sprijinul unor cauze caritabile.

www.crinaprida.com

“Ce s-a întîmplat cu mărul de-a lungul vremii de la grădina Edenului si pina la Apple Inc.?  Nu mare lucru; forma ispititoare este la fel de senzuală, iar referința biblică păstrează neschimbată fascinația față de păcat. Dacă războiul troian a pornit de la un măr disputat între frumuseți olimpiene și pămîntene, Wilhelm Tell și Isaac Newton au ales pe căi diferite să probeze gravitația cu ajutorul aceluiași fruct, iar Albă ca Zăpada a devenit simbolul avant-la-lettre al unei vag implicate promiscuități – nu ne mai miră bineînțeles că și în postmodernitate, același ubicuu fruct stă pe dosul celor mai dorite gadgeturi de pe planetă.  Feminitate și dorință, ispită sau coșmar, real și suprareal – iată ideea în jurul căreia am realizat imaginile pentru această expoziție.”   (Crina Prida)

 

TÓTHPÁL TOMI  – artist fotograf master în productie media (UBB, 2008 – 2010), student al Universităţii de Artă şi Design sectia foto video P.C.I. Cluj-Napoca. Cofondator al proiectului cultural CIORCHIN, a participat la numeroase expoziții și proiecte foto-video colective, și a realizat în calitate de co-autor diferite materiale publicate în reviste sau albume foto.

“Mărul în viziunea mea este ușor dar destul de greu de atins; te pune la încercare, este prezent peste tot, în ceea ce facem. Depinde de noi cât de mult savurăm și cât de tare mușcăm din el.” (Tomi Tothpal)

http://www.photo-art.ro/

DOREL GĂINĂ G+G – artist vizual, grafician – profesor universitar doctor la Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca.

“ Adevarul Cartii Sfinte spune despre faptul ca Eva i-a oferit marul lui Adam; eu cred acest lucru, dar totusi ce s-ar intimpla daca marul i-ar fi fost oferit de Adam Evei…” (Dorel Gaina G+G)