27 – 28 noiembrie 2012, Timișoara

Cu ocazia celei de-a şasea ediţii a festivalului, Institutul francez din Timişoara va pune la dispoziţia publicului 6 filme care vor fi proiectate pe parcursul a două zile dedicate cinematografiei franceze de ieri şi de azi.

În dupămasa şi seara zilei de 27 noiembrie vor fi proiectate filme recente, lansate în Franţa în ultimele săptămâni: Un monstre à Paris, Journal de France  şi Camille redouble. O animaţie, un documentar şi o comedie în premieră îi va purta pe spectatori din Paris în cele patru colţuri ale lumii.

Filmele din 28 noiembrie vor fi dedicate celui care îşi spune „regizor de cinema”, unul dintre cineaştii francezi cei mai importanţi ai ultimilor 50 de ani: Alain Resnais. Figură legendară în lumea cinematografiei franceze, Alain Resnias a realizat câteva dintre cele mai importante și puternice filme din epoca postbelică. Resnais și-a început cariera în perioada de glorie a „nouvel vague-ului” francez. Cu toate astea, el rămâne întotdeauna în afara cercului condus de Truffaut și Godard, preferând să adopte un stil unic. De-a lungul unei cariere care durează de mai bine de șaizeci de ani, Resnais a explorat relația complexă dintre memorie și timp, dintre adevăr și subiectivitatea umană. Filmele sale sunt producții intelectuale riguroase, dar totuși lejere și accesibile, încărcate de o frumusețe naturală care reușește, fără efort, să redea atmosfera onirică a minții umane. Retrospectiva care îi este consacrată anul acesta propune o panoramă vastă a parcursului său, cu un film din anii 2000, Cœurs, un film de la începutul anilor ’60, L’année dernière à Marienbad şi un film din decada anilor ’90: On connaît la chanson.

Cinema francez, subtitrat, pentru toate gusturile!

Sala Aula Magna, Universitatea de Vest (bd. Vasile Pârvan nr. 4)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

 

PROGRAM 

 marși 27 noiembrie, avanpremiere

14:30 Un monstre à Paris de Bibo Bergeron

animaţie – 1’22 – 2011

cu  Mathieu Chedid, Vanessa Paradis, Gad Elmaleh…

17:00 Journal de France de Claudine Nougaret şi Raymond Depardon

documentar – 1’40 – 2012

19:00 Camille redouble de Noémie Lvovsky

premieră/comedie – 2’ – 2012

cu Noémie Lvovsky, Samir Guesmi, Judith Chemla…

 

  miercuri 28 noiembrie – retrospectiva Alain Resnais

14:30 Cœurs

dragoste – 2′ – 2006

cu Sabine Azéma, Isabelle Carré, Laura Morante…

17:00 L’année dernière à Marienbad

dramă – 1’29 – 1961

cu Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff…

19:00 On connaît la chanson

muzical – 2′ – 1997

cu  Pierre Arditi, Sabine Azéma, Jean-Pierre Bacri…

 

PREZENTAREA FILMELOR

 

Un monstre à Paris
de Bibo Bergeron

animaţie – 1’22 – 2011
cu  Mathieu Chedid, Vanessa Paradis, Gad Elmaleh…

marţi 27 noiembrie, ora 14:30

Colaboratori de lungă durată, M și Vanessa Paradis au dublat vocile eroilor principali din noul film de animație „Un Monstre a Paris”, o frumoasă paranteză poetică despre cartierului Montmartre în anul 1910.

Un monstru necunoscut sădește panica în Parisul anilor 1910. La origine, Francoeur este un purice care trăiește în blana maimuței Charles, asistentul botanistului de la Grădina Plantelor. Însă, în urma unui experiment îndoielnic, Raoul îl transformă… într-un purice gigantic, de 2 metri!!! Din acel moment, el devine teroarea Parisului și ținta permanentă a atacurilor prefectului Maynott.

Și totuși, în spatele aparențelor monstruoase, Francoeur, ascunde o inimă de aur și un glas fermecător… Dar ce-ar fi dacă cea mai bună ascunzătoare s-ar afla chiar sub reflectoarele cabaretului „L’Oiseau Rare”, unde cântă Lucille, steaua cartierului Montmartre?

Trailer

Journal de France

Documentar – 1’40 – 2012

de Claudine Nougaret şi Raymond Depardon

marți 27 noiembrie, ora 17

Este un jurnal, și o călătorie în timp. El fotografiază Franța, ea redescoperă înregistrări inedite.

Raymond Depardon este un nume unic în istoria imaginii contemporane. Atât ca cineast, cât și ca fotograf, el pune imaginea în slujba unor povești unice și a unor reflexii peramanente asupra eticii și filosofiei imaginii.

Foto-reporter de meserie, Depardon a regizat mai multe filme de ficțiune și a reușit să aducă filmul documentar pe marile ecrane. Martorul unei jumătăți de secol de istorie franceză și internațională ca foto-reporter și regizor, el a păstrat de-a lungul timpului mai multe înregistrări inedite.

Acestea sunt frânturi de amintiri, imagini spontane cu personalități și cu anonimi, puncte de vedere rare și unice, și adevărate călătorii în timp.

Trailer

Camille redouble

de Noémie Lvovsky

premieră/comedie – 2’ – 2012

cu  Noémie Lvovsky, Samir Guesmi, Judith Chemla…

marți 27 noiembrie, ora 19

O călătorie în timp la sfârșitul căreia Camille descoperă că în viață toate lucrurile, oamenii, dragostea, prietenia, sunt perisabile și că asta nu este neapărat ceva rău.

Camille avea șaisprezece ani când l-a cunoscut pe Eric. S-au iubit nebunește și Camille a născut o fetiță… 25 de ani mai târziu: Eric o părăsește pentru o femeie mai tânără. În seara de 31 decembrie, Camille se pomenește dintr-o dată reîntoarsă în trecut. Are din nou șaisprezece ani. Își regăsește părinții, prietenii, adolescența… și pe Eric.

Ce va face, acum că știe finalul poveștii lor? Va fugi, în încercarea de a-și schimba destinul? Sau îl va iubi din nou, în ciuda finalului care îi așteaptă?


Trailer

Cœurs

dragoste – 2′ – 2006

cu Sabine Azéma, Isabelle Carré, Laura Morante, Pierre Arditi…

miercuri 28 noiembrie, ora 14:30

La Paris, şase personaje încearcă să-şi depăşească lipsurile afective şi încearcă să scape de depresia care îi pândeşte.

Thierry, agent imobiliar, încearcă din răsputeri să le găsească un apartament lui Nicole şi Dan, un cuplu de clienţi foarte dificili. Charlotte, colaboratoarea sa, îi închiriază caseta unei emisiuni pe care ea o îndrăgeşte, un program de varietăţi religioase a cărei vizonare îl nelinişteşte puternic pe Thierry. Sora lui mai mică, Gaëlle, caută în secret dragostea, recurgând chiar la anunţurile matrimoniale. Dan, militar de carieră, expulzat din armată, îşi petrece zilele în barul unui hotel, unde îi povesteşte aventurile sale lui Lionel, barmanul. Pentru că lucrează seara, Lionel apelează la o asistentă voluntară care să îl îngrijească pe tatăl său, Arthur, un bătrân senil şi coleric. Cea care se prezintă este Charlotte.

Astfel, mişcarea unui personaj poate bulversa destinul altuia fără ca acestea să ştie sau să se întâlnească.

Trailer

L’année dernière à Marienbad

dramă – 1’29 – 1961

cu Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff

miercuri 28 noiembrie, ora 17

Într-un palat baroc feeric un bărbat merge la întâlnirea cu o femeie, întâlnire stabilită cu un an înainte. Dar aceasta, care este deja sosită, nu îşi aminteşte nimic. Bărbatul încearcă să o recucerească în acest labirint de marmură şi de aur unde timpul pare să fi încremenit.

Filmul descrie visul unui bărbat care iubeşte o femeie inaccesibilă. O întâlneşte. Dar visul său este şi coşmar: femeia nu îşi aminteşte de el. El încearcă să îi amintească. Tocmai când credea că a reuşit ea s-a deplasat într-un alt moment din timp, o altă amintire: trebuie din nou să o convingă. Din nou coşmaruri se întind în faţa lui: este el sigur că ea este dragostea lui? Este el sigur că a întâlnit-o? Dar sigur că pe ea o iubeşte! O poartă în noaptea sa. Sfârşitul visului, înaintea celui de mâine.

Trailer 

On connaît la chanson

muzical – 2′ – 1997

cu  Pierre Arditi, Sabine Azéma, Jean-Pierre Bacri, André Dussolier, Agnès Jaoui…

miercuri 28 noiembrie, ora 19

La Paris, şase personaje sunt antrenate într-un vârtej amoros şi social, în care neînţelegerile se multiplică, şi care le va confrunta cu propriul adevăr. Manifestarea stărilor lor de spirit se exprimă pentru fiecare printr-un cântec, de ieri şi de azi.   

Odile şi Claude formează un cuplu rutinat. Claude nu vede prea bine întoarcerea la Paris a lui Nicolas, un fost iubit de-al lui Odile. Odile, la rândul ei, insistă să cumpere un apartament mare. Ea se adresează lui Marc, un agent imobiliar de care Camille, sora lui Odile, ghid şi studentă la Istorie, se îndrăgosteşte cu ocazia unei vizite imobiliare. Dar Camille,  fără să ştie, este dorită în secret de Simon, angajat al tiranicului Marc, care împărtăşeşte cu ea pasiunea pentru istorie. Simon practică fără convingere meseria de agent imobiliar, făcându-l pe Nicolas să viziteze peste 30 de apartamente.

Trailer

 

PARTENERI

Organizator                         Institutul francez din România

Parteneri                              Dacia, Orange, Air France, Madame Lucie

Partener                               Universitatea de Vest din Timişoara

Parteneri strategici           Veolia Environnement, Fropin, Continental, Apa Nova, RDS-RCS, Rainbow Print, BRD, Renault, Carrefour, Mazars

Parteneri media: Zile şi Nopţi, Kiss FM, Radio Reşiţa, Marele Ecran, Alege, Digi 24, Cinematique, RFI, The VandalList, timisoreni.ro, modernism.ro, evive.ro, paginidecultura.ro, stiriletale-cs.ro, port.ro, 365.ro, filmreporter.ro